Myanmari meeleavalduste laialiajamine nõudis kolme inimese elu

Copy
Myanmari märulipolitseinikud.
Myanmari märulipolitseinikud. Foto: Reuters/ScanPix

Myanmari julgeolekujõud ajasid pühapäeval üle riigi puhkenud riigipöördevastased meeleavaldused jõuga laiali ja kohaliku meedia teatel sai vähemalt kolm inimest surma.

Sõjaväehunta on astunud nädalavahetusel jõuliselt ulatuslike tänavaprotestide vastu, millega neilt nõutakse võimust loobumist ja kukutatud tsiviilliidri Aung San Suu Kyi vabastamist.

Myanmari demokraatiat nõudvate meeleavalduste laine vallandus pärast sõjaväelist riigipööret ja Suu Kyi kukutamist 1. veebruaril.

Võimud on jõukasutust järk-järgult suurendanud ning kasutavad protestijate laialiajamiseks pisargaasi, veekahureid ja kummikuule. Mõnel juhul on rahva pihta tulistatud ka lahinglaskemoonaga.

Pühapäeval tulid taas rahvahulgad tänavatele.

Riigi lõunarannikul Dawei linnas nõudis meeleavalduse mahasurumine kolme inimese elu ja vähemalt 20 inimest sai viga.

Päästetöötaja Pyae Zaw Hein ütles AFP-le, et kolm meest lasti maha lahingmoonaga, teiste vigastused põhjustasid kummikuulid.

«Ohvreid võib olla veel, sest vigastatuid tuleb üha juurde,» lisas ta.

Kohalik meediaväljaanne Dawei Watch kinnitas kolme inimese hukkumist kokkupõrgetes.

Ka Myanmari suurimas linnas Yangonis hakkasid julgeolekujõud kesklinna kogunenud protestijaid juba enne meeleavalduse algust laiali ajama, aga ei ole teada, kas selleks kasutati päris kuule.

«Politsei hakkas tulistama niipea, kui me kohale jõudsime,» ütles 29-aastane algkooliõpetaja Amy Kyaw.

«Nad ei öelnud hoiatuseks sõnagi. Mõned said haavata ja mõned õpetajad varjavad end ikka veel naabermajades.»

Sotsiaalmeedia otsekajastustes on näha, kuidas julgeolekujõud Yangonis protestijate vastu pisargaasi kasutavad. Põhja pool, kultuuripealinnas Mandalays on näha veekahureid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles