Kuku raadio saates «Poliitikaguru» meenutati vabariigi sünnipäeva mõjusamaid hetki, otsiti võimalust murda koroona kasvukõver, visati pilk pakendimajanduse pahupoolele ja hinnati puidust elektri tootmise mõttekust. Poliitikaguru analüüsiratast keerutasid Reet Aus, Keit Kasemets ja Tõnis Leht.

Saates tõdeti vaktsineerimisprobleeme vaagides, et vaktsiinide vahel valimisel erilist mõtet ei ole, sest rasked haigusjuhud hoiavad ära kõik Eestis kasutusloa saanud koroonavaktsiinid. Leiti ka, et vaktsineerimisel ei tasuks keskenduda niivõrd palju nendele, kes vaktsiini saada ei soovi.

«Hästi palju auru läheb selle peale, et proovime kogu aeg leida inimesi, kes ei taha end vaktsineerida. Selle asemel, et need inimesed, kes on valmis ja tahavad end vaktsineerida, saaksid kiiresti oma esimese süsti kätte,» leidis Reet Aus.

«Me näeme kasvõi AstraZeneca näitel, et teistes riikides eesotsas Saksamaaga on murekohad ühiskonna skeptilisuse osas palju suuremad kui meil,» märkis Tõnis Leht. «Saksamaal plaanitakse ju nüüd muuta seda soovitust, et võiks AstraZenecat ka eakatele süstida. Hetkel oli see (AstraZeneca kasutamisele vanusepiirangu seadmine - toim.) viga, eriti PR-mõttes. Eestis on AstraZenecaga isegi hästi läinud,» lisas Leht ning nentis, et suurem murekoht on venekeelse elanikkonna suurem skepsis ning nende soov rahulduda vaid venelaste Sputnik V vaktsiiniga.

Keit Kasemetsa sõnul on hetkel veel vara hinnata, kas ja milline vajadus meil Sputnik V järele tekib.

«Mina nendelel teemadel üldse praegu ei spekuleeri. Mina mõtleks sellele, kuidas võimalikult palju inimesi kiiresti ära vaktsineerida. Mis tõesti Euroopas ja mujalgi on juhtunud, on see, et kuna teema on niivõrd palju fooksuses ja vaktsiinides nähakse ainsat lahendust, siis igaüks teab, mis asi on see Pfizeri, Moderna ning AstraZeneca vaktsiini nimi. Mõelge, ka gripivaktsiini on mitmeid erinevaid. Kui me teeme gripivaktsiini, kas me küsime selle või teise kohta? Kas me üldse teame, mis on nende erinevused või mis on nende efektiivsus? Väga mitte. Kõikide Covidi-vaktsiinide puhul on välja öeldud, et rasked haigusjuhud hoiavad nad kõik 100 protsenti ära,» sõnas Kasemets ja rõhutas, et valida nende vaktsiinide vahel pole mõtet.

Kommentaarid (4)
Copy