Liibüa rannikuvetes päästeti ligi 100 migranti, 20 jäi kadunuks

BNS
Copy
Ligi sada migranti päästeti pühapäeval Liibüa lääneranniku lähedal, kui nende katse Euroopasse jõuda ebaõnnestus
Ligi sada migranti päästeti pühapäeval Liibüa lääneranniku lähedal, kui nende katse Euroopasse jõuda ebaõnnestus Foto: MAHMUD TURKIA/AFP/Scanpix Baltics

Ligi sada migranti päästeti pühapäeval Liibüa lääneranniku lähedal, kui nende katse Euroopasse jõuda ebaõnnestus; samal ajal teatas rannikuvalve AFP-le umbes 20 inimese kadumisest.

Inimkaubitsejad tegutsevad diktaator Muammar Gaddafi kukutamisele 2011. aastal järgnenud seadusvaakumis, mis on teinud Liibüast ühe tähtsaima tee, mida parema elu ihkajad Euroopasse jõudmiseks kasutavad.

Liibüa rannikuvalve päästis peamiselt Aafrika päritolu migrandid, kes tahtsid jõuda Itaaliasse, ja tõi nad pealinna Tripoli mereväebaasi, kus neil oli vastas rahvusvahelise rändeorganisatsiooni IOM meeskond.

Liibüa rannikuvalve päästis peamiselt Aafrika päritolu migrandid, kes tahtsid jõuda Itaaliasse.
Liibüa rannikuvalve päästis peamiselt Aafrika päritolu migrandid, kes tahtsid jõuda Itaaliasse. Foto: MAHMUD TURKIA/AFP/Scanpix Baltics

Enamik migrante oli pärit Kamerunist, Sudaanist ja Malist, kinnitas IOMi ametnik. Päästetute hulgas oli kuus naist ja kaks last. Kaks kriitilises olukorras inimest viidi Tripoli haiglasse. 20 inimest on senini kadunud.

«Täiendav tragöödia seisneb selles, et enamasti pööratakse uppunute surnukehade otsimisele väga vähe tähelepanu,» kinnitas IOMi esindaja Genfis AFP-le. «Vaatepilt hiljem kaldale uhutud surnukehadega on muutunud vägagi tuttavaks.»

IOMi andmetel hukkus 2020. aastal Vahemerel üle 1200 inimese, kes püüdsid seda Euroopa suunas ületada.

Saksa vabaühendus Sea Watch teatas laupäeval, et päästis kahe operatsiooniga Liibüa ranniku lähedalt ligi 150 migranti. 

Rahvusvahelised agentuurid mõistavad sageli hukka merelt tabatud migrantide tagasisaatmise Liibüasse riigis valitseva kaose ning kinnipidamiskeskuste kohutava olukorra tõttu.

IOM teatas reedel Twitteris, et sel aastal on Liibüasse tagasi suunatud vähemalt 3700 inimest.

«Enamik neist viidi kinnipidamiskohtadesse, kus niigi hirmsad tingimused ainult halvenevad,» kinnitas rahvusvaheline rändeagentuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles