Krüptokaevandamine on kõigi aegade tipus

Change
Copy
Foto: Change

Kui krüptorahade hinnad tõusevad, siis suureneb ka nende hulk, kes kaevandusseadmed seinastepslisse torkavad ning “digitaalset kulda” kühveldama asuvad. Erandiks ei ole ka käesolev krüptoturu tõus, kus on märgata uut kaevandamisbuumi.

Bitcoini kaevandamine on raskem kui kunagi varem

Mida tähendab, et kaevandamine on keeruline? Kaevandamise keerukus (ingl. mining difficulty) mõõdab seda, kui palju arvutusressurssi on vaja krüptoraha kaevandamiseks kulutada. Bitcoini puhul see väärtus kas suureneb või väheneb iga 14 päeva järel, sõltuvalt sellest, kui kiiresti viimased 2016 plokki leiti. Lihtsalt öeldes - mida rohkem on kaevandajaid võrgus, seda kulukam on ühe bitcoini kaevandamine.

Kuigi eelmise aasta kevadel vähenes ringlusesse tuleva “värske” bitcoini hulk 2 korda, ei ole see kaevandajate hindu vähendanud. Otse vastupidi. Bitcoini on nüüd raskem kaevandada, kui kunagi varem.

Kodukaevandajad ja videokaartide puudus

Kui bitcoini kaevandatakse valdavalt spetsiaalselt loodud riistvaraga (ingl. ASIC miners), siis on suur hulk teisi krüptovaluutasid, mida saab edukalt koduste vahenditega ehk arvuti graafikakaartidega kaevandada. Neist levinum on suuruselt teine krüptoraha Ethereum, mille kaevandamine on atraktiivseks muutunud tänu Ethereumi võrgu kõrgetele tehingutasudele. Just sellest ajendatult on paljud krüptohuvilised oma tahatuppa kaevurid üles seadnud ning on ka neid, kes kasutavad protsessi käigus eralduvat soojust tubade kütmiseks.

Krüptobuumi süüdistatakse selles, et paremad graafikakaaardid on ladudest tühjaks ostetud. Graafikakaardid ei ole nõutud kaup mitte ainult kaevandajate hulgas. Arvutimängurid on teine lai segment, kes heade kaartide vastu huvi tunnevad, et kõige uuemaid arvutimänge parima graafika saatel nautida. Maailma suurimad videokaartide tootjad Nvidia ja AMD on olukorrast teadlikud, kuid sellest hoolimata ei jõua nad üha suurenevat nõudlust täita ja uusi kaarte peale toota. 

Kaevandamine vs. investeerimine. Milline sobib sulle?

Kui on plaan kaevandamisega kätt proovida, tuleb esmalt paberi peal mõned arvutused teha: palju kulub raha kaevandusseadmetele, millise hinnaga saab elekrtrit jne. Seejärel saab juba kalkuleerida tasuvusaega, kuid tuleb kindlasti arvestada, et igapäevane prognoositav teenistus võib ajas oluliselt muutuda. See sõltub ennekõike krüptoraha turgude hinnaliikumistest ning kaevandamise keerukusest.

Kui arvutikomponentidega mässamine pole aga teie teema, saab ka lihtsamalt krüptorahadest osa saada. Kasutades Eesti investeerimisäppi Change, saab hõlpsalt osta ja müüa rohkem kui 25 erinevat krüptoraha. Erinevalt konkurentidest ei küsi Change Bitcoini ostjatelt vahendustasu.

 
Copy
Tagasi üles