Täna sada aastat tagasi tunnustasid Läti ja Leedu Eesti Vabariiki de jure (1)

Brita-Maria Alas
Copy
Balti keti aastapäev, 2019. Foto on illustratiivne
Balti keti aastapäev, 2019. Foto on illustratiivne Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

1921. aasta 2. märtsil tunnustasid Läti ja Leedu Eesti Vabariiki de jure. Eesti oli Läti Vabariiki ja Leedu Vabariiki tunnustanud de jure veebruaris 1921.

Vabadussõda oli võidetud, maailma suurriikidelt de jure tunnustus saadud, ning seejärel võis omavahel alata kõigile nõuetele vastav ametlik diplomaatiline suhtlus.

Eesti, Läti ja Leedu on üksteist aga alati tunnustanud suveräänsete ja iseseisvate riikidena juba nende riikide iseseisvaks kuulutamisest alates.

Nii nagu Eestil, jäid ka Lätil ja Leedul pärast Teist maailmasõda vabasse maailma välisesindused, mis tegutsesid kogu okupatsiooniaja. Näiteks Ameerika Ühendriikides jätkas tegevust Eesti peakonsulaat New Yorgis ning Lätil ja Leedul kummalgi oma saatkond Washingtonis. Seal töötanud diplomaadid kooskõlastasid tihti omavahel tegevust, kaitsesid oma kodanike huve ning kehastasid Balti riikide õiguslikku järjepidevust.

1991. aastal pärast Nõukogude okupatsioonist vabanemist tunnustati üksteist taas ja samuti taastati diplomaatilised suhted.

Tänapäeval jätkub Balti riikide tihe suhtlus näiteks nii Euroopa Liidus, NATOs, Kolme mere algatuses, Läänemeremaade Nõukogus kui ka Balti (3B), Põhjala-Balti (NB8) koostöö raames.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles