Et mitte endale liiga teha, on mõistlik füsioterapeudiga enne treeningu alustamist nõu pidada

Copy
Foto: Kristin Juurmaa

Füsioteraapia on spetsiaalne taastusravi osa, mis on suunatud erinevate füüsiliste funktsioonihäirete raviks. See teraapia vorm on üles ehitatud peamiselt kehalistele harjutustele, erinevatele füüsikalistele meetoditele, asendiravile, massaažile ja manuaalsetele võtetele ning eesmärgiks on patsiendi füüsise hindamine ja funktsionaalse võimekuse taastamine.

Teraapia sessiooni viib läbi antud taastusravi haru spetsialist ehk füsioterapeut, kes hindab inimese hetkeseisundit, koostab vastava raviplaani ning rakendab erinevaid füsioteraapia vorme, et patsiendi vaevusi ravida. Teraapia sessioonid on täiesti individuaalsed ja lähtuvad inimese konkreetsest vajadusest.

Millal ja kes peaksid pöörduma füsioterapeudi vastuvõtule?

Terapeudi poole võiksid kindlasti pöörduda inimesed, kellel esineb erinevaid igapäevaelu segavaid skeletilihassüsteemide probleeme nagu näiteks lihas- ja liigesvalud, liikuvuse piiratus, lihasnõrkus. Samuti inimesed, kellel on pehmekoe vigastusi nagu näiteks lihasrebendeid või muid traumasid, millest aitab füsioterapeut tunduvalt kiiremini ja efektiivsemalt taastuda.

Füsioteraapia näidustused:

  • Sundasenditest tulenevad probleemid
  • Liigesliikuvuse piiratus
  • Liigesevalud
  • Seljavalud
  • Rühihäired
  • Lihaste ülepinged
  • Lihasrebendid
  • Operatsioonieelne või sellele järgnev seisund
  • Erinevad traumad ja vigastused

Enneta vigastusi

Terapeudi poole pöördumiseks ei pea olema mingit kindlat probleemi või muret. Samuti ei ole vajalik arsti saatekiri. Kasulik on aegajalt lasta enda füüsist ja rühti ka lihtsalt kontrollida, et ennetada võimalike tõsisemaid probleeme. Eriti mõistlik oleks seda teha näiteks enne uue treeningu alustamist.

Sportlasena käi regulaarselt kontrollis

Aga füsioteraapia on ka väga kasulik regulaarselt spordiga tegelevatele inimestele, kuna sportlase sooritusvõime ning vigastuserisk sõltub väga suures osas lihaste konditsioonist. Kui lihasjõud või lihaspikkused ei ole omavahel tasakaalus, pärsib see sooritusvõimet ning tõstab olulisel määral vigastuste riski. Seega soovitame sportlastel paar korda aastas ennast füsioterapeudile näidata, eriti oluline on see enne võistlushooaega. Mida vähem on sportlasel vigastusi, seda kiirem tee on tal ka tippu.

Foto: Kristin Juurmaa

Lase oma lihased üle vaadata!

Füsioteraapia kabinet pakub nii tavalist füsioteraapia teenust, massaaži kui ka kinesioteipimist ja ultraheliravi. Esimene, nagu juba mainitud, on mõeldud igaühele. Kinesioteipimine on üks tuntuim füsioteraapia protseduur, mida kasutatakse laialdaselt nii taastusravis kui ka spordimeditsiinis lihaste ja liigeste taastumis- ning raviprotsessi toetamiseks. Ultraheliravi ehk ultraheliteraapia on aga füsioteraapias sageli kasutatav protseduur, kus kasutatakse spetsiifilist ultraheli aparaati, et edastada vigastatud kudedesse inimkõrvale kuuldamatuid, väikese intensiivsusega ning väga kõrge sagedusega ultrahelilaineid ehk heli. Tegu on iseenesest väga lihtsa, mugava ning loomulikult ka valuvaba protseduuriga, mille jooksul patsient tunneb ravipiirkonnas mõnusat ja lõõgastavat soojustunnet.

Tutvu meie teenustega lähemalt veebilehel https://ftkabinet.ee/

Copy
Tagasi üles