Galerii ⟩ USA õhujõudude kaugpommitaja lendas üle Eesti (9)

Copy

Ameerika Ühendriikide õhujõudude Texase osariigi Dyess õhubaasi 7. pommitajate lennutiiva B-1B Lancer strateegiline pommitaja lendas täna pärastlõunal Eesti kohal.

Pommitaja lendas üle Tallinna lennujaama ja Ämari lennubaasi, teatas USA saatkond Tallinnas.

Tallinna lennujaama kõrvale oli lennuki ülelendu vaatama kogunenud märkimisväärne hulk inimesi. Lennujaama piirdeaia äärse raja äärde oli pargitud kümneid huviliste autosid.

Lisaks USA B-1B Lancer pommitajatele kaasas ülesanne NATO liitlaste lennukeid, sealhulgas Itaalia õhujõudude hävitajad, mis paiknevad Leedus Balti õhuturbe missiooni raames ning praegu Eestis paiknevaid Balti õhuturbemissioonil osalevaid Saksamaa õhuvägede hävitajaid.

USA õhujõudude Euroopa ja Aafrika vägede juhi, kindral Jeff Harrigiani sõnul saadab õhuharjutus selge sõnumi, et Ameerika Ühendriigid on Balti liitlastele vankumatult pühendunud. «Meil on ühine eesmärk tagada regionaalne julgeolek,» ütles Harrigian.

Ameerika Ühendriikide 9. ekspeditsioonipommitajate eskadrilli juht, kolonelleitnant Ryan Stallworth märkis, et tugev sõjaline koostöö ja kestev suhtlus Eestiga võimaldavad USAl jagada valmisolekut tulemaks toime ükskõik millise ülemaailmse väljakutsega.

 Pommitajate rakkerühma eesmärk on näidata Ameerika Ühendriikide pühendumust NATO kollektiivse kaitse põhimõttele ning üksuse missioonid on nähtav osa USA täiendatud heidutuse võimekusest. Mitmekülgset B-1B Lancer tüüpi lennukit peetakse Ameerika Ühendriikide kaugpommitajate kandvaks jõuks, see võimaldab kiiresti ja suures koguses kohale tuua nii täpsusrelvi kui ka mitte-täpsusrelvi, et vastanduda ükskõik millise vaenlasega, ükskõik kus, ükskõik millal.

Ameerika Ühendriigid on alates 2015. aastast panustanud kaitsekoostöösse Eestiga enam kui 200 miljonit dollarit. Samuti korraldavad USA ja Eesti igal aastal mitmeid õppusi ja sõjaväelaste koostööprojekte.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles