Eesti 200: valitsus on pandeemiavastase võitluse elluviimisel saamatu (9)

Postimees
Copy
Valitsuse pressikonverents.
Valitsuse pressikonverents. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti 200 vahendas, et vaktsineerimise ladusamaks korraldamiseks tuleks kasutusele võtta kaasaegsemad digilahendused. Lisaks pakkus erakond välja seisukohad jõulisemaks vaktsineerimisplaaniks. 

Eesti 200 juhatuse liikme Karin Kaup Lapõnini sõnul ei ole riik täna ladusa vaktsineerimisega hakkama saanud. «Lisaks peamisele probleemile, milleks on vaktsiinide tarneraskused, oleme vaktsineerimise korraldamisel silmitsi ka e-riigi võimaluste mitte ära kasutamisega,» sõnas Kaup Lapõnin, selgitades, et kaasaegses digiriigis ei peaks vaktsineerimine Exceli tabelite kaudu korraldatud olema. «Eesti ei saa endale selle kriisi seljatamisel lubada eelmisest sajandist pärit bürokraatiat,» rõhutas Kaup Lapõnin. 

Kuigi juhatuse liikme sõnul on positiivne, et valitsus on teadlastega konsulteerinud, on Kaja Kallase valitsus olnud tema hinnangul pandeemiavastase võitluse elluviimisel saamatu. «Juhtimine on olnud kaootiline. Meie probleem ei ole selles, et teadlased ja eksperdid oleksid midagi mööda pannud või kahe silma vahele jätnud. Meie probleem tuleneb sellest, et riigijuhtimine on olnud saamatu,» ütles Kaup Lapõnin.

Eesti 200 pakub valitsusele koroonaviiruse ohjeldamiseks vaktsineerimise tee, mis koosneb nende sõnul Eesti huvidest lähtuvatest seitsmest punktist. Esitame need muutmata kujul:

-Näha kohese lisaeelarvega ette vahendid selleks, et Eesti saaks turult hankida lisavaktsiine. 

-Kaasata kriisi lahendamisse eraettevõtted. Anda õigus apteekidele hankida ja turustada Euroopa Liidus lubatud vaktsiine.

-Rääkida kiiresti läbi lähinaabritega lisavaktsiinide ostu üle, et suurendada ostujõudu.

-Vaktsineerimise ladusaks korraldamiseks tuleb kasutusele kõik meie riigi käsutuses olevad digilahendused ja teha vajalikud seadusemuudatused.

-Tekitada järjekord vaktsiini saajatest, et vaktsineerimine sujuks ladusalt. Selleks tuleb meditsiinitöötajad tuleb vabastada logistiliselt tööst ja vaktsineerimine peab toimuma ka nädalavahetuseti.

-Kui vaja, ning olemasolevate perearstide kabinettidest jääb puudu, siis korraldada telgid tänavatele, kus saab turvaliselt ja mugavalt vaktsiini teha.

-Kiiresti viia sisse elektrooniline vaktsineerimispass, mida saaks kasutada siseriiklikult ja millest võiks välja kasvada rahvusvaheline standard.

Kaup Lapõnini sõnul vajab Eesti lisaks tõhusat kommunikatsioonikampaaniat, mis aitaks tõsta ühiskonna motivatsiooni pandeemia alistamisel. «Kui valitsus on öelnud, et pandeemiaga toimetulek on nende esimene prioriteet, siis sellest eesmärgist tuleks neil ka oma tegevustes lähtuda.»

«Selgrootus ja otsusekindluse puudumine võib praeguses olukorras tähendada suuri, võimalik et ka korvamatuid kaotusi,» nentis Kaup Lapõnin.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles