USA president taunis Texase ja Mississippi otsuseid maskide osas

Copy
President Joe Biden.
President Joe Biden. Foto: Yuri Gripas - Pool Via Cnp/ZUMAPRESS.com

USA president taunis Joe Biden taunis kolmapäeval Texase ja Mississippi otsuseid, millega loobutakse maskikandmise nõudest, edastasid meediakanalid.

«Ma arvan, et see on suur viga. Me oleme just muutmas selle pandeemia iseloomu. Viimane asi, mida vajame, on selline neandertallaste mõtlemine, et kõik on juba korras korras ja võtke mask maha ning unustage see. Maski kandmine on endiselt oluline,» ütles president ajakirjanikele.

«Praegu pole aeg piirangute leevendamiseks. Järgmine kuu või kaks on selle pandeemia kulgemise seisukohast tõesti kesksel kohal,» kinnitas USA haiguste kontrolli ja ennetamise keskus (CDC) juhataja Rochelle Walensky.

«Iga inimene on kohustatud siin õigesti käituma ja seda olenemata sellest, mida osariigid otsustavad. Ma julgustaksin ikkagi inimesi kandma maski ja sotsiaalselt distantseeruma,» lisas Walensky.

«President seisab sajaprotsendiliselt doktor Walensky ja CDC soovituste taga,» sõnas Valge Maja nõndanimetatud koroonanõunik Andy Slavitt.

Texase osariigi kuberner Greg Abbott tühistas teisipäeval maskikandmise kohustuse ja ütles, et andis korralduse taasavada sajaprotsendiliselt kõik ärid, mille tegevus oli koroonapandeemia tõttu piiratud. Umbes samalaadse otsuse võtsid vastu ka Mississippi võimud.

«Ligi pool aastat on enamik äridest olnud avatud kas vaid osaliselt ning sel ajal on liiga paljud Texase elanikud olnud kõrvale jäetud tööhõive võimalustest. See peab lõppema. On aeg avada Texas sajaprotsendiliselt. Iga äri, mis tahab olla avatud, peab olema avatud,» rääkis kuberner.

Abbott ütles, et tühistab piirangud, kuna on saabunud koroonavaktsiinid ning paranenud testimine ja ravi.

«Texasel on nüüd vahendid kaitsmaks teksaslasi viiruse eest,» sõnas ta.

Abbott kehtestas USA suuruselt teise elanikkonnaga osariigis maskikohustuse kaheksa kuud tagasi.

Biden kinnitas teisipäeval, et USA peaks saama mai lõpuks piisavas koguses koroonavaktsiine, et vaktsineerida kogu täiskasvanud elanikkond.

«See on edu. Tähtis edu. Kuid ei piisa sellest, et on vaktsiinivaru,» ütles Biden.

«Me vajame vaktsineerijaid, inimesi, kes süstiksid inimeste õlavarde, miljonite ameeriklaste õlavarde,» jätkas president.

Jaanuaris ametisse astunud Biden prognoosis eelmisel kuul, et sellise vaktsiinidooside koguse saamiseks võib minna aega juuli lõpuni. Bideni administratsioon teatas teisipäeval kuberneridele, et nad oleksid valmis koroonavaktsiini koguste suurenemiseks lähinädalatel.

Valge Maja koroonakoordinaator Jeff Zients ütles kuberneridele, et osariigid peavad olema valmis märtsi lõpuks tegema nädalas 16-17 miljonit Pfizer/BioNTechi ja Moderna vaktsiini süsti ning kogused suurenevad aprilli alguses 17-18 miljonini.

Johnson & Johnsoni koroonavaktsiini tarned osariikidele peaksid suurenema märtsi lõpuks 4-6 miljoni doosini nädalas ning aprilli lõpuks 5-6 miljoni doosini nädalas.

Maailmas viiruselevikut jälgiva Johns Hopkinsi ülikooli andmetel on Ühendriikides koroonadiagnoosi saanud üle 28,7 miljoni inimese, kellest on surnud 519 064.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles