Terras: krutslik muhelus vuntsinurgas pani Kerdi ilmvõimatuid asju tegema

Meinhard Pulk
, toimetas
Copy
Riho Terras.
Riho Terras. Foto: Euroopa Parlament

Endine kaitseväe ülemjuhataja Riho Terras tõdes eelmise sajandi lõpus sama positsiooni täitnud Johannes Kerdile järelehüüet tehes, et polnud asju, mida Kert suutis ilma kireta võtta.

«Eile õhtul väsis kindralleitnant Johannes Kerdi süda ja ta lahkus meie hulgast igavikku. See süda, mis alati nii kirglikult tuksus perele, riigile ja rahvale. Johannese jaoks ei olnud asju, mida ta suutis ilma kireta võtta. Ta ei loobunud ega lasknud lahti ka siis, kui asjad tundusid ilmvõimatud. Ta võttis tagasilööke südamega, kuid toimis mõistusega. See kirg ei olnud kunagi kuri või pahatahtlik. Ta õpetas, tunnustas ja parandas, kui vaja. Ta ei andnud kunagi alla,» kirjutas Terras ühismeedias.

«Johannese vuntsinurgas oli alati see krutskilik muhelus, mis pani teda uusi ilmvõimatuid asju tegema. Ma nägin seda 19. augusti hommikul 1991, kui oli vaja minna Tallinnasse riiki kaitsma, nägin seda ajal, kui ta mind teenistusse kutsus ja kui Eesti Kaitseväe taastamine veel ilmvõimatu tundus. Seda tulukest nägin verinoore Kaitseliidu ülema silmis, kui ta erinevusi silus ja inimesi ühendas, Euroopa noorima kaitseväe juhatajana Kaitseväe ühendatud õppeasutuse Tartusse lõi, rahva eliidi reservohvitseriks kutsus või digitaalsete lasketiirude loomist innustas 1990ndate lõpus, kui maailm sellest veel vaid unistas. Ta uskus Eesti riigi küberkaitsesse enne, kui keegi sellele mõttele tuli. Viimase hingetõmbeni hoidis ta oma südames Eesti riiki, riigikaitset ja uskus talle armsa riigi uudsesse moodsasse tulevikku.

Terras lisas: «Tema jaoks oli väga tähtis tema pere ja selle eest ja nimel võitles ta sama suure südame ja kirega. Ta ei jätnud kunagi sõpru toetamast rasketel aegadel ja meenutamast lihtsa sõnaga igapäevaselt.

Sügav kaastunne tema kallile abikaasale Lainele, tütar Mirjamile, Mari perele ja kõigile omastele, kes jäävad taga igatsema oma kaasat, isa ja vanaisa. Eesti jääb mälestama suurt seto hingega eestlast, kelle jaoks Eesti Vabariik oli oluline ja kes oli ka ise selle riigi jaoks oluline.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles