Hiina president kutsus Sise-Mongoolias hiina keelele üle minema (1)

Copy
Hiina president Xi Jinping 5. märtsil rahvakongressil.
Hiina president Xi Jinping 5. märtsil rahvakongressil. Foto: ZUMAPRESS.com / Scanpix

Sise-Mongoolia võimudel tuleb lahendada etnilised probleemid ja edendada mandariinikeele kasutamist, ütles reedel Hiina president Xi Jinping.

Hiina Sise-Mongoolia autonoomne piirkond piirneb Mongooliaga, kellega tal on tihedad rahvuslikud ja kultuurilised sidemed ning ühine keel.

Eelmisel aastal osalesid kümned tuhanded inimesed meeleavaldustel ja boikottisid koole, kui oli tulnud korraldus asendada mongoolia keel koolihariduses mandariinikeelega.

Ümberrahvastamisalgatusele järgnesid viimaste aastakümnete suurimad protestid, mida asuti jõuga maha suruma. Koolid ümbritseti soomusautodega ning kümneid meeleavalduste juhte vahistati.  

Sise-Mongoolia peab «vankumatult edendama ühiste riiklike õpikute kasutamist», et korrigeerida niiviisi «väärad ideed» kultuuri, riigi ja rahvuse kohta, ütles Xi reedel Pekingis Hiina rahvakongressil kõneldes.

Mullu ähvardati protestimeelseid vanemaid vallandamistega, trahvidega ja laste koolist väljaheitmisega. Ühes piirkonnas pakkusid võimud õpilastele raha, et nad veenaksid oma kaaslasi kooli tagasi pöörduma.

Kohalikud võimud peavad Xi sõnul püsima õigel teel, et «lahendada probleemid Hiina eripärasid arvestades». Samuti peavad sisemongoollased mõistma, et «hani rahvus ei saa olla rahvusvähemustest lahus ja et rahvusvähemusi ei saa hani rahvusest lahutada». 

Riigitelevisioon CCTV näitas seepeale delegaate, kellest osa oli mongoolia rahvarõivastes, Xi kõnele plaksutamas. 

Hiina avas sel nädalal parlamendi ja poliitilise nõuandekogu iga-aastased koosolekud, kuhu kogunevad tuhanded inimesed maa eri piirkondadest, et kummitembeldada uued seadused ja näidata täielikku poliitilist ühtsust. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles