Reportaaž: liikmed otsustavad Nokia kontserdimajas IRLi saatust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRLi suurkogu
IRLi suurkogu Foto: Andres Haabu

Täna kella 12ks kogunesid sajad inimesed Tallinna Nokia kontserdimajja, et valida sisetülidest räsitud Isamaa ja Res Publica Liidule uued juhid. Kella poole kolmeks oli osalejaid registreeritud juba 1767. Postimees toob sündmused reaalajas lugejani.

Kella 12ks on Nokia kontserdimaja saal pooltühi, kuid inimesi voorib ustest järjest juurde. 20 minutit hiljem on istekohad nii saalis kui rõdul valdavalt täidetud. Peamiselt on kohale tulnud vanemapoolsed, sageli pensionieas liikmed. Eesti keele sekka on kosta ka üksikuid venekeelseid lauseid.

Kontserdimaja esimesel korrusel ootab huvilisi omamoodi poliitiline laat, kus ühe laua juures reklaamitakse Tunne Kelami tegevust europarlamendis, teises IRLi rahvuslasi, kolmandas erakonna naisühendust, neljandas lähenevat konservatiivsuse teemalist konverentsi.

Korrus kõrgemal saab end osalejaks registreerida, mandaadid saada, liikmemaksu maksta ja kohvitada. Teiste seas võib märgata erakonna sisevalimisi vaatlevaid Juku-Kalle Raidi ja Indrek Tarandit, aga ka mitmeid erakonna juhtpoliitikuid.

Sealsamas trepi peal on ka märgata, kuidas ühele esimehekandidaadile valimisreklaami tehakse. «Liisa, päikseline naine» särke kandvad neiud jagavad ajalehte «Uus lehekülg», mis reklaamib Liisa Pakostat.

Samal korrusel pisteti Postimehe ajakirjanikule pihku ka A4-formaadis paber, kus Ain Einberg erakonna Nõmme osakonnast lahkab hiljutist elamisloaskandaali ja kutsub üles täna valikuid tehes sellega arvestama.

Jumal ja hümn

Üritus algas lühikese viivitusega. Kõigepealt pidas tutvustamata jäetud jumalasulane kõne, kus rääkis vastutusest, taunides noori, kel on kombeks öelda iga asja peale «ma ei tea». Jumalasulane väitis ka, et «suures sotsialistlikus Euroopas on inimesi, kes inimkonna õnne nimel on valmis kõik inimesed ära tapma», leides, et see on vale tee.

Järgnevalt laulis Birgit Õigemeel Eesti hümni, mispeale päeva juht, näitleja Andres Dvinjaninov ütles, et päev on alanud õige meelsusega. «Aitäh, Birgit Õigemeel!»

Seejärel tuli pulti erakonna esimees Mart Laar, kes viis läbi protseduurilised hääletused. Näiteks erakonna päevakord loeti kinnitatuks kell 12.27.

Laar pühendas oma viimase kõne erakonna esimehena partei minevikule, olevikule ja tulevikule. Ta meenutas, et IRL on olnud Eesti ajaloo kõige tähtsamate ja edasiviivamate otsuste algataja ning koos teiste erakondadega elluviija.

Tema sõnul on IRLi tee avatud rahvuslus. Avatuseta viib rahvuslus Laari väitel tigeda ja mõistmatu marurahvusluseni, mis eitab kõike, mis meie ümber toimub. «Tulin poliitikasse, et 1939.-40. aasta sündmused mitte kunagi enam ei korduks,» rääkis Laar ja lubas, et kannab seda aadet edasi.

Laari püss ja redel

Pärast esimehe kõnet tuli lavale tagasi päeva juht Andres Dvinjaninov, kes ei lubanud Laari saalist ära, vaid pidas talle kiidu- ja tänukõne, võttes kokku tema saavutused. Muuseas mainis ta, et Laar on olnud ühetaolise tulumaksu teerajaja Ida-Euroopas. Laar ise kommenteeris seda, et ta on pigem ikka teerull. Samuti lubas Laar, et ei viska poliitikas püssi põõsasse.

Järgnevalt tänas Laari erakonna poolt peasekretär Priit Sibul, kinkides talle redeli - ikka «kõige kõrgema tipu vallutamiseks». Seejärel asus üllatusesinejana Laari auks laulma Ivo Linna, keda Dvinjaninov nimetas Eesti laulu vaimsuse ideoloogiks.

Ta esitas laulu «Eestlane olen ja eestlaseks jään» ning seejärel koos Birgit Õigemeelega «Isamaa ilu hoieldes».

Tahavad kõik esimeheks

Järgnevalt said sõna esimehekandidaadid.

Kampsunite leeri esindaja Andres Herkel ütles, et ta ei ole protestikandidaat, vaid nii muutuste kui erakonna järjepidevuse kandidaat. Ta ütles, et sai hiljuti Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee monitooringukomitee esimeheks, mis tähendab demokraatia kvaliteedi uurimist mitmetes mureriikides, sealhulgas Venemaal. Kuid märkis, et ei tohi unustada ka enda koduõue.

Liisa Pakosta ütles, et erakonna kahe leeri - kampsunite ja lipslaste - kemplemine on vaid vesi konkurentide veskile ning ta lubas olla leeride ülene kandidaat. «Kullakesed, kuus aastat ämbrite kolinat ja poisikeselikku üksteisele ärapanemist, mille üle meie tegelikud konkurendid pihku itsitavad – koolirahaks on seda juba ilmselgelt liiga palju.»

Urmas Reinsalu rääkis rahvuslikust julgeolekust kui komponendist, mille arvelt kompromisse teha ei tohi. Samuti lubas ta, et välistab erakonna koostöö Edgar Savisaare juhitava Keskerakonnaga.

Esimehele abiks

Järgnevalt astusid lavale kuus aseesimehekandidaati.

Ene Ergma rääkis, et kaotusest ei tasu väga heituda. Jaak Aaviksoo ütles, et kui rahvuslik julgeolek on kaitstud, siis on olulisim küsimus Eesti jaoks haridus. Ta leidis ka, et IRL peab tõusma peaministriparteiks - siis võib rahul olla.

Juhan Parts rääkis, et tema kahe aasta eest antud lubadused on praeguseks täidetud. Kui päeva juht Andres Dvinjaninov viitas Lennart Meri tuntud lausele, et «Olukord on sitt, kuid see on meie tuleviku väetis», siis Parts ütles, et seda, mis on väetis, tuleks visata eelkõige Eesti peredesse.

Margus Tsahkna kutsus üles erakonna leere ühendama, usaldust taastama. «Elamislubade skanadaal lõi meie selgroo kõige tundlikumasse kohta,» ütles ta, võrreldes seda viirusega, mis tuleb välja ravida nii, et ei tekiks tüsistusi. Marko Mihkelson ütles, et kandideerib IRLi aseesimeheks, sest talle meeldib see, milliseid väärtusi IRL Eestis kannab.

DASAde ja palgatõusu vastu

Tõnis Lukas kutsus poliitikuid üles tulema rahvale lähemale - näiteks mitte andma erakondadele (DASAde jaoks) lisaraha olukorras, kus näiteks õpetajate palku ei tõsteta. Teiseks teatas ta, et kavatseb seaduse tõttu talle kui riigikogu liikmele tuleva palgalisa annetada sihtasutusele Noored Kooli - seda kaitseminister Mart Laari eeskujul, kes teatas, et tema palk ei tõuse enne kui kaitseväelaste palk.

«Me oleme ju õpetajate palga tõusule suunatud erakond. Mõtleme kõigepealt teistele,» soovitas Lukas.

Seejärel laulis veel korra Ivo Linna, tutvustati valimiskorda, laulis Birgit Õigemeel ning suurkogul osalejad läksid kell 14.35 hääletama ja lõunatama.

Tarandi valvas silm

Enamik erakondlasi ei jäänud ootama vaheaja lõpuni, vaid täitsid kohe valimissedelid ära ning moodustasid seejärel urnide juurde pikad järjekorrad.

Sedelite urni laskmist jälgimas võis märgata ka vaatleja Indrek Tarandit. Tarand keeldus siiski - viidates reeglitele - Postimehele kommenteerimast, kas ta on tuvastanud juba valimisrikkumisi ning kas keegi on komisjoni poole vastava kaebusega pöördunud.

Eurosaadiku sõnul avalikustab temast ja Juku-Kalle Raidist koosnev komisjon oma raporti homme kell 12.

Tarandi väitel on erakonna liikmed komisjoni tegevusse väga positiivselt suhtunud - keegi pole nendega pahandanud ning koostöö valimiskomisjoniga on väga hea olnud. Ta tõi välja, et näiteks esimees Mart Laar kiitis nende tegevust.

Algas teine poolaeg

Kella 15.40 paiku jätkus suurkogu laulja Liis Lemsalu etteastega.

Kella 16 ajal loeti ette Briti peaministri David Cameroni tervitus, vaadati Euroopa Rahvapartei juhi Joseph Dauli tervitust. Tervitustega esinesid ka Rootsi moderaatide ning Saksa kristlik-demokraatide esindajad.

Edasi tutvustasid riigikogu IRLi fraktsiooni asejuhid Kaia Iva ja Toomas Tõniste erakonna parlamendirühma tööd.

Kell 16.20 asus kõnepulti partei peasekretär Priit Sibul, kes andis ülevaate viimasel kahel aastal erakonnaga toimunust, peatudes muuhulgas erakonna sisetülidel ja elamislubade skandaalil. Tema sõnul on tänase seisuga IRLil napilt alla 10 000 ehk 9923 liiget.

Pärast revisjonikomisjoni esimehe Peeter Laursoni sõnavõttu kinnitati erakonna majandusaasta aruanne.

Oma sõnavõtu lõpetuseks teatas Priit Sibul, et valimiskomisjoni esimehe kinnitusel pole erakonna esimehe valimisel teist hääletusvooru vaja korraldada ning jätkatakse häälte lugemist.

Seejärel esines erakonna volikogu esimees Helir-Valdor Seeder, kas andis ülevaade volikogu tööst suurkogude vahelisel ajal.

Edasi andis aruande erakonna aukohtu tööst selle juht Avo Üprus, kritiseerides IRLi rahvuslaste juhti Tarmo Kruusimäed meedias aukohtu aadressil kriitika tegemise eest, selmet sellest otse temaga rääkida.

Liis Lemsalu esinemise järel asus kõnepulti Tunne Kelam, et anda ülevaade oma tööst Euroopa Parlamendis.

Tema järel asusid oma tööst ülevaadet andma erakonna esindajad valitsuses, esimesena rääkis haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo. Veel said sõna kaitseminister Mart Laar, põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder, majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts, regionaalminister Siim-Valmar Kiisler ning viimasena siseminister Ken-Marti Vaher.

Seejärel andis erakonna esimees viiele aktiivsele liikmele IRLi kuldmärgid, sealhulgas diplomaat Jüri Treile.

Valimistulemused

Pika päeva kulminatsioonina kuulutati välja IRLi esimehe, auesimehe, aseesimeeste, eestseisuse, aukohtu ja revisjonikomisjoni valimistulemused.

Erakonna esimeheks sai esimeses voorus Urmas Reinsalu, teiseks tuli Andres Herkel ja kolmanda hääletulemuse sai Liisa Pakosta. Erakonna auesimeheks valiti partei senine esimees Mart Laar, kes andis Reinsalule üle sümboolse peaministri kohvri.

Partei aseesimeesteks valiti Ene Ergma, Juhan Parts ja Tõnis Lukas. Lisaks neile kogunesid lavale kõik valituks osutunud eestseisuse, aukohtu ja revisjonikomisjoni liikmed, keda õnnitleti.

Reinsalu tänas oponente

Õhtu lõpuks pidas tänu- ja programmilise kõne IRLi uus esimees Urmas Reinsalu, kes tänas Pakostat ja Herkelit ning lubas nende ideid ja abi erakonna juhtimisel ära kasutama hakata. Ka tänas ta erakonna eelmist esimeest Mart Laari tehtud suure töö eest ning lootis, et Laar jätkab aktiivset tegevust ka erakonna juures.

Reinsalu sõnul pole täna valitud ametid auametid, ka mitte auesimehe oma. Ta rõhutas, et kõigi ametisse valitute suhtes ollakse nõudlikud, ning lubas olla nõudlik kõigi ja eelkõige iseenda suhtes.

Reinsalu rõhutas ka erakonnal lasuvat suurt vastutust, kuna juhitakse Eesti riiki.

Tänased kandidaadid

Esimeheks kandideerisid Andres Herkel, Liisa-Ly Pakosta ja Urmas Reinsalu.

Aseesimeheks kandideerisid Ene Ergma, Jaak Aaviksoo, Juhan Parts, Margus Tsahkna, Marko Mihkelson ja Tõnis Lukas.

Eestseisuse liikmeks kandideerisid Aivar Kokk, Ando Kiviberg, Andres Herkel, Andres Kaarmann, Andres Kõiv, Andrus Saare, Annely Akkermann, Art Kuum, Eerik-Niiles Kross, Eero Mikenberg, Erki Nool, Helen Hääl, Helir-Valdor Seeder, Kaia Iva, Kaido-Ivask, Ken-Marti Vaher, Liisa-Ly Pakosta, Madis Kübar, Marko Pomerants, Peeter Laurson, Priit Sibul, Siim Kiisler, Sven Sester, Tarmo Kruusimae, Toomas Tõniste, Tunne Kelam ja Tõnis Palts.

Aukohtu liikmeks kandideerisid Avo Üprus, Jaanus Barkala, Kaupo Reede, Lagle Parek, Peeter Tulviste, Reet Roos, Siim Roode, Tarmo Kõuts, Tarmo Loodus, Toivo Peets ja Trivimi Velliste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles