Šveitslased hääletavad burkakeelu üle

Copy
Burkakeeldu toetav plakat referendumi eel Oberdorfis Nidwaldnei kantonis.
Burkakeeldu toetav plakat referendumi eel Oberdorfis Nidwaldnei kantonis. Foto: EPA/Scanpix

Olukorras, kus peaaegu kõik Euroopas kannavad maske, on Šveits jõudnud pühapäeval viimaks rahvahääletuseni näokatete keelu üle, mis hõlmab nii moslemi naiste burkasid ja nikaabe kui suusamaske ja rätte, millega varjavad nägu protestijad.

Probleem puudutab usuvabadust, julgeolekut, majandust ja naiste õigusi.

Keelu vastased leiavad, et selle kehtestamisega mindaks tagasi ajajärku, mil vägivaldne ekstremism oli suurem probleem kui ülemaailmne pandeemia. Nende sõnul stigmatiseeriks see burkasid ja nikaabe kandvaid moslemeid, keda Šveitsis ei ole väga palju.

Näokatmiskeeldu pooldavad eeskätt populistid ja paremäärmuslased, kelle arvates aitaks see võidelda naiste rõhumise märkidega ja säilitada põhimõtte, et vabas ühiskonnas ei tohi keegi oma nägu varjata.

Burkakeeld on üks kolmest pühapäeval kulimneeruval hääletusel esitatavast küsimusest. Enamik šveitlastest hääletab kirja teel.

Teised kaks küsimust on elektrooniline ID internetitehingute turvalisuse parandamiseks ja vabakaubanduslepe Indoneesiaga. Viimane teeb meelehärmi keskkonnakaitsjatele, kes tunnevad muret Indoneesiat katvate õlipalmiistanduste pärast.

Burkakeelu kehtestamisega satuks Šveits riikide hulka nagu Belgia ja Prantsusmaa, kus sarnane keeld juba kehtib. Ka kahes Šveitsi kantonis on näokatted juba keelatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles