Bideni administratsioon kehtestas esimesed uued sanktsioonid Iraanile

Copy
USA välisminister Antony Blinken.
USA välisminister Antony Blinken. Foto: AP / Scanpix

USA presidendi Joe Bideni administratsioon kehtestas teisipäeval esimesed uued sanktsioonid Iraanile, võttes sihikule kaks ülekuulajat, keda süüdistatakse poliitvangide piinamises ja ebainimlikus kohtlemises 2019. ja 2020. aasta protestide ajal.

Välisministeerium ütles, et sanktsioonid kehtestati Iraani revolutsioonikaarti kuuluvatele Ali Hemmatianile ja Masoud Safdarile. Neil ja nende lähimatel pereliikmetel keelatakse reisimine USA-sse.

«Me jätkame kõikide kohaste vahendite kasutamist, et panna maksma need, kes vastutavad inimõiguste ja teiste rikkumiste eest Iraanis,» ütles välisminister Antony Blinken avalduses.

Blinkeni sõnul nõuab USA, et «Iraani valitsus kohtleks oma inimesi austuse ja väärikusega».

Washington astus selle sammu ajal, mil Iraan taotleb USA eelmise presidendi Donald Trumpi kehtestatud sanktsioonide tühistamist, seal hulgas püüet blokeerida islamivabariigi igasugune naftaeksport.

Biden toetab diplomaatiat Iraaniga, kuid on ka rõhutanud, et seab inimõigused prioriteediks, seda ka USA liitlase Saudi Araabiaga.

Blinken kutsus teisipäeval ka Iraani andma rohkem infot endise FBI agendi Bob Levinsoni kadumise 14. aastapäeval.

«Me kutsume Iraani valitsust andma usutavaid vastuseid selle kohta, mis juhtus Bob Levinsoniga, ning koheselt ja turvaliselt vabastama kõik USA kodanikud, keda ebaõiglaselt Iraanis kinni hoitakse,» lausus ta.

Levinson, kellel on kolmapäeval 73. sünnipäev, jäi kadunuks 2007. aastal Iraani Kishi saarel. Väidetavalt oli ta uurinud seal sigarettide smugeldamist, kuid hilisemas raportis öeldi, et ta oli seal CIA missioonil.

Trumpi administratsioon ütles detsembris, et on jõudnud järeldusele, et Levinson on tõenäoliselt surnud, ning rõhutas, et peab Iraani selle eest vastutavaks.

Vähemalt neli ameeriklast on Iraanis vahi all või neil on keelatud riigist lahkuda. Nende seas on 84-aastane endine UNICEF-i ametnik Baquer Namazi ja tema ärimehest poeg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles