Isamaa tahab välismaalaste seaduse muudatused tagasi lükata (6)

Meinhard Pulk
, toimetas
Copy
Isamaa
Isamaa Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Riigikogu Isamaa fraktsioon teeb ettepaneku tagasi lükata valitsuse algatatud välismaalaste seaduse muudatused, kuna need annaksid välismaalastele õiguse vaidlustada kohtus Eesti riigi otsust viisa andmisest keelduda.

Isamaa esimehe Helir-Valdor Seederi sõnul piirab valitsuse algatus oluliselt Eesti otsustusõigust rändeküsimustes. «Viisa andmine või sellest keeldumine peaks olema riigi suveräänne õigus. Miks peaks riik hakkama põhjendama viisa andmisest keeldumist näiteks julgeolekupoliitilistel põhjustel ja võimaldama vastavaid kohtuvaidlusi?»

Seeder leiab, et on kahetsusväärne, et Reformierakonna ja Keskerakonna valitsus on hakanud neid põhimõtteid muutma. «Valitsuse algatusega loobutakse aastaid Eestis kehtinud põhimõttest, mille kohaselt on Eestil õigus enda rändepoliitikat ise suunata ja kontrollida. Seetõttu teeme ettepaneku see mõtlematu algatus tagasi lükata,» selgitas Seeder ettepaneku tagamaid.

Ta lisas, et kahetsusväärselt on valitsus asunud muutma ka kodakondsuspoliitikat, asudes andma naturalisatsiooni korras Eesti kodakondsust kriminaalkorras karistatud isikutele.

Valitsuse algatatud välismaalaste seaduse muutmise seaduse (viisavaide otsuse kohtukaebeõigus) eelnõu (328 SE) puudutab neid välismaalasi, kes esitavad vaide viisa andmisest keeldumise, viisa tühistamise, viisa kehtetuks tunnistamise, viibimisaja pikendamisest keeldumise ja viibimisaja ennetähtaegse lõpetamise otsuse peale. 

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles