EMA: Austria surmajuhtum pole seotud AstraZeneca vaktsiiniga (9)

Copy
Covid-19 vaktsiin.
Covid-19 vaktsiin. Foto: Scanpix/ ZUMAPRESS.com

Euroopa Ravimiamet (EMA) teatas kolmapäeval, et esialgsete uurimistulemuste kohaselt pole Austrias kasutatud AstraZeneca vaktsiinide partii seotud meditsiiniõe surmaga.

«Praegu pole mingeid viiteid sellele, et vaktsineerimine oleks põhjustanud neid haigustunnuseid, mida pole loetletud ka selle vaktsiini kõrvaltoimetena,» öeldi EMA teadaandes, kus viidati ka teisele medõele, kes pärast vaktsineerimist haiglasse sattus.

Austria võimud peatasid eelmisel nädalal ettevaatusabinõuna ühe partii AstraZeneca vaktsiini kasutamise pärast seda, kui asuti uurima ühe vaktsineeritu surma asjaolusid ja teise haigestumist.

Mõlemad juhtumid on seotud sama vaktsiinipartii kasutamisega Zwetti kliinikus Alam-Austria liidumaal. Meditsiiniõena töötanud 49-aastane naine suri vere hüübimishäire tagajärjel ning 35-aastasel naisel tekkis kopsutromboos.

AstraZeneca on Austria võimudega ühenduses ja toetab asjaolude uurimist täielikult, kinnitas uudisteagentuur APA.

Eesti Ravimiameti peadirektori asetäitja Katrin Kiisk märkis kolmapäevasel pressikonverentsil, et Austrias uuritava  AstraZeneca vaktsiinipartiiga pole Eestis tõsistest kõrvaltoimetest teatatud.

«Austria ravimiamet teatas pühapäeval teistele ravimiametitele, et on peatanud ettevaatusabinõuna AstraZeneca vaktsiini ühe partii, et uurida ühe inimese surma ja teise terviseriket,» tõdes Kiisk.

Tema sõnul tingis partii kasutamise peatamise, et kaks selle partiiga seotud juhtumit toimusid ühes tervisekeskuses samal kuupäeval. 

«Partii peatati ka Eestis. Kokku toodi Eestisse seda 9600 doosi, millest peatamise ajaks oli alles 486 doosi 14 terviseasutuses,» nentis ta. 

Tema sõnul uuritakse, kas patsientidel tekkinud trombid olid seotud vaktsineerimisega. «Arvestades, et seda partiid on kokku üle miljoni doosi ja suur osa on juba kasutatud ning Eestis ja Euroopas, peale Austria, ei ole tõsistest kõrvaltoimetest teatatud,» ütles Kiisk.

Kiisk kinnitas, et eelmisel nädalal Eestis surnud 31-aastase mehe juhtum selle peatatud vaktsiinipartiiga seotud ei ole.

Ravimiameti kinnitusel on partiide peatamine tavapraktika ja seda tehakse ettevaatusabinõuna kõigis Euroopa Liidu riikides juhul, kui mõnes riigis võib olla kahtlus seoses ravimi kvaliteediga.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles