ÜRO: 2020. aastal küüditati Krimmist kohtuga 105 Ukraina kodanikku

Copy
Vene propagandat kujutav seinamaaling okupeeritud Krimmis.
Vene propagandat kujutav seinamaaling okupeeritud Krimmis. Foto: Alexei Pavlishak / Alexei Pavlishak/TASS/scanpix

Okupeeritud Krimmi kohtud üllitasid 2020. aastal määrused vähemalt 178 isiku, sealhulgas 105 Ukraina kodaniku küüditamise kohta, osutab ÜRO inimõiguste ülemvoliniku ametkonna uus ettekanne.

«2020. aastal andsid Krimmi kohtud välja määrused vähemalt 178 isiku, sealhulgas 105 Ukraina kodaniku deporteerimise ja sundümberasustamise kohta,» ütles Ukrainas inimõiguste olukorda vaatleva ÜRO missiooni juht Matilda Bogner pressikonverentsil Kiievis.

Tema sõnul jätkas ÜRO Ukraina Krimmi autonoomses vabariigis ja Sevastopolis rahvusvaheliste inimõiguste ja humanitaarõiguse rikkumiste tuvastamist ja esitas Venemaale kui okupeerivale riigile ettepanekud olukorra parandamiseks.

Bogner märkis, et surve alla sattus Ukraina õigeusukirik, mis jäi ilma oma kultushoonetest, survestati ka muu-usulisi. Üksikutele Jehoova tunnistajatele esitati äärmusluse kriminaalsüüdistused, toimuvad kohtulikud tagakiusamised. «Krimmi korrakaitseametkonnad otsisid 2020. aastal läbi vähemalt 19 Jehoova tunnistaja kodud,» sedastas ta.

Ülemvoliniku amet on mures ka karistusasutuste nõuetele mittevastavuse pärast.

«Oleme mures ka Krimmi vangide pärast, kes kannavad karistust Venemaal, omamata ühendust välismaailmaga,» ütles Bogner, rõhutades, et selline käitumine tunnistatud piinamise vormiks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles