Prantsusmaa korraldab Euroopa esimese «kosmosesõjaõppuse»

Copy
President Emmanuel Macron külastamas Prantsuse kosmoseagentuuri CNES peakorterit Toulouse'is.
President Emmanuel Macron külastamas Prantsuse kosmoseagentuuri CNES peakorterit Toulouse'is. Foto: EPA / Scanpix

Prantsusmaa valmistub reedel osana sõjamängudest simuleerima võõrriigi rünnakut oma satelliitide vastu, mis on valitsuse teatel vähem ulmeline stsenaarium kui paistab.

Neljapäevase stsenaariumi järgi ründab nimetamata kosmosevõimekusega riik Prantsusmaa liitlast ja proovib rivist välja lüüa Prantsuse sidesatelliite.

Õppuse käigus harjutatakse satelliitide kursi muutmist, tagavarasatelliitide saatmist rikkeid parandama, tundlike andmevoogude jälgimist ja vastase satelliitide signaalide häirimist või isegi nende kahjutuks tegemist.

Kosmoseagentuuri CNES Toulouse'i kosmosekeskuses toimuval sõjamängul AsterX osalevad ka Saksamaa, Itaalia ja USA. Teadaolevalt on see esimene selline õppus Prantsusmaal või Euroopas.

Õppuse algust vaatab pealt president Emmanuel Macron, kelle kantselei teatel on stsenaarium küll fiktiivne, kuid kaugeltki mitte võimatu.

Prantsusmaa valitsus süüdistab Venemaad oma luuresatellidi Olymp-K liigutamises Prantsuse-Itaalia sõjaväesatelliidi Athena-Fiduse lähedusse 2017. aastal.

Läinud aastal väitis USA, et Venemaa on katsetanud kosmoses mittedestruktiivset satelliidivastast relva.

Macroni kantselei teatel on sarnaseid juhtumeid olnud veel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles