Egiptuse hinnangul ei aita Türgiga suhete paranemisel vaid sõnadest

Copy
Sameh Shoukry.
Sameh Shoukry. Foto: LUDOVIC MARIN/AFP

Egiptuse välisminister Sameh Shoukry tunnistas pühapäeval, et Türgiga on loodud diplomaatiline kontakt, kuid hoiatas, et kahe riigi suhete parandamisel ei piisa vaid sõnadest, edastas riiklik meedia.

«Sidemed sõltuvad Türgi poliitika tegelikust muutumisest,» märkis minister.

Egiptuses tuli Türgi toetatud islamistist president Mohamed Morsi võimule 2012. aastal, kuid ta kukutati 2013. aastal sõjalise riigipöörde käigus pärast massimeeleavaldusi. Samal aastal sai Egiptuse presidendiks endine armeejuht Abdel Fatah al-Sisi, kes on võimul praeguseni. 

Ankara ja Kairo suhted on sellest alates olnud madalseisus.

«Kui me näeme reaalset muutust Türgi (välis) poliitikas, mis on kooskõlas Egiptuse omaga piirkonna stabiliseerimiseks, siis see võiks panna aluse suhete normaliseerimisele,» tsiteeris riiklik ajaleht Akhbar Al-Yoo välisministri sõnu.

Türgi ja Egiptus alustasid esimesi diplomaatilisi kontakte pärast suhete katkestamist 2013. aastal, teatas reedel Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu. Kaks regionaalset suurvõimu on olnud paljudes küsimustes tülijalal, sealhulgas Liibüa kodusõjas, kus nad toetasid eri pooli.

«Meil on olnud kontaktid Egiptusega luure- ja välisministeeriumi tasemel. Algasid kontaktid diplomaatilisel tasemel,» tsiteeris uudisteagentuur Anadolu välisministri sõnu.

«Seega toimuvad ja jätkuvad läbirääkimised kindla strateegia, teekaardi alusel,» lisas Çavuşoğlu.

Abdel Fatah al-Sisi valitsus on Egiptuses aktivistide info kohaselt jõuliselt teisitimõtlemist maha surunud. Sealjuures on Egiptuse vanglates hinnanguliselt 60 000 poliitvangi. Riiki peetakse maailmas suuruselt kolmandaks ajakirjanike vangistajaks Hiina ja Türgi järel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles