«Maailm taskus» saates on luubi all Iisrael, kus 23. märtsil peetakse neljandad valimised kahe aasta jooksul. Seekordne saade on eriline, sest teeme seda koos Tartu Ülikooli Rahvusvaheliste Suhete Ringi podcast'i «Ringjoon» tegijatega. «Ringjoonest» on kohal Helena Eglit, Rauno Matvejev, Fred Gregor Rahuoja ja Jan Lucas Videvik, Postimehest Merili Arjakas. 

Neljandad valimised on tulemas, sest kahel esimesel korral 2019. aastal ei saanud peaminister Benjamin Netanyahu üldse valitsust kokku. Kolmandal korral, eelmise aasta kevadel, sundis lõpuks üle riigi leviv koroonaviirus Netanyahut ja Sinivalge juhti Benny Gantzi koalitsiooni moodustama. Aga sellele valitsusele löödi matusekella juba enne allkirjade andmist.

Saates tuli juttu: 

  • Kas Gantzi käitumine oli riigimehelik, kui ta koroonaviiruse esimese laine harjal loobus oma varasemast lubadusest Netanyahuga koostöö välistada?
  • Miks Netanyahu ja Gantzi liit lagunes ning kummal on selles rohkem süüd, et täna uued valimised toimuvad?
  • Päris kindlasti võidab Likud valimised, aga kas see annab veel Netanyahule koalitsiooni? Kes ja milliste sõnumitega pürivad tema asemele? Kui palju on niinimetatud anti-Netanyahu leeril võimalust pikaaegne peaminister toolilt tõgutada?
  • Üpriski ootamatult on Netanyahu hakanud seekordsete valimiste eel meelitama Iisraeli araablaste hääli, keda ta kuni 2015. aastani avalikult vaenas. Toona heitis Netanyahu vasakpoolsetele aktivistidele ette, et nad toovad busside kaupa araablasi hääletama ja nii justkui õõnestavad Iisraeli demokraatiat. Kas Iisraeli araablased on peaministri vanad sõnad unustanud ning võivad Netanyahule selja taha asuda?
  • Koroonaviiruse eest vaktsineerimises on Iisrael olnud maailma kõige edukam. Kuidas selline edu saavutati ning mis mõju on sel valimistele?
  • Millist kaalu omavad valimiskampaanias Netanyahu eestvedamisel sõlmitud Aabrahami rahulepped Araabia Ühendemiraatide ja Bahreiniga?
  • Kui kaugel on viiendad valimised?

Head kuulamist!

Kommentaarid
Copy