Mihkelson: riigid võiksid oma kasutamata vaktsiinikoguseid laenata (2)

BNS
Copy
Marko Mihkelson.
Marko Mihkelson. Foto: Tairo Lutter

Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson leiab, et riigid, kus ei kasutata AstraZeneca vaktsiine, võiksid laenata oma vaktsiinikoguseid teistele riikidele, vahendas teisipäeval ETV uudistesaade «Aktuaalne kaamera».

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik soovitab ära oodata, mida otsustab nende vaktsiinide kohta Euroopa ravimiamet. Viimasel ajal on iga uus päev on toonud uudiseid riikidest, kus on peatatud AstraZeneca vaktsiini kasutamine.

Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Keit Kasemets ütles, et praegu on põletavamaks probleemiks siiski see, et kõigil on vaktsiinipuudus.

Mihkelson leiab, et Euroopa Liit võiks kujundada seisukoha, kuidas kasutada ootepausile pandud AstraZeneca vaktsiini.

«Riigid, kes ei kasuta AstraZenecat praegu ja oma koguseid, võiksid ju laenata, ehk nii-öelda anda kasutusele teistele riikidele, näiteks Eestile. Ja Eesti võiks hilisemalt oma koguse tagasi anda,» sõnas Mihkelson.

Mihkelsoni sõnul võiks Euroopa Liit avaldada survet Ameerika Ühendriikidele, kus ootab kasutamist üle 30 miljoni AstraZeneca vaktsiinidoosi.

Teine viis vaktsiinidoosidele lisa saada oleks Mihkelsoni sõnul kahepoolsete kokkulepete tegemine.

Välisminister Eva-Maria Liimets ütles, et kahepoolsete kokkulepete tegemist praegu arutatud ei ole, sest AstraZenecaga vaktsineerimise peatamine riikide poolt on ilmselt ajutine.

«See küsimus tõstatus eelmise nädala reedel ja selle ümber on praegu infomüra. Selle informatsiooni täpsustamisega tegeletakse, et kuidas nüüd see protsess edasi läheb,» kommenteeris Liimets.

Kiik soovitab ära oodata Euroopa ravimiameti neljapäevase otsuse AstraZeneca osas, sest kui riigid pole teinud lõplikku otsust, ei saa nad tema sõnul ka vaktsiine ära anda.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles