Leedulased saavad AstraZeneca manustamise üle ise otsustada

Postimees
Copy
Kaitsepookimine Vilniuses.
Kaitsepookimine Vilniuses. Foto: MINDAUGAS KULBIS/AP/Scanpix

Leedu muudab oma koroonaviiruse vaktsineerimise protseduuri ning inimesed saavad ise otsustada, kas soovivad AstraZeneca vaktsiini või ei.

«Nüüdsest saab iga inimene otsustada, kas soovib lasta end pookida AstraZeneca vaktsiiniga,» lausus tervishoiuminister Arūnas Dulkys eile ajakirjanikele.

Tema sõnul saavad inimesed valida kõigi vaktsineerimiskeskustes saadaolevate vaktsiinide vahel.

«Kui soovitud vaktsiini pole, võetakse inimesega hiljem ühendust,» kinnitas minister.

Teine muudatus on see, et nüüdsest on vaktsineerimiskeskustel rohkem vabadust, et liikuda ühelt vaktsineeritud rühmalt järgmisele.

Lisaks jagatakse nüüd vaktsiine ka omavalitsuste vaktsineerimiskeskustele mitte vaid selle põhjal, mitu koroonaviiruse riskirühmas elanikku seal on, vaid arvestades ka kaitsesüstimise tempot. Uued reeglid jõustuvad juba tänasest.

Ministri sõnul on nii, et juhul kui kohalikel omavalitsustel on kasutamata vaktsiine, otsustatakse need edasi saata järgmistele.

«Kui juhtub, et mõnedel omavalitsustel on kasutamata vaktsiinidoose, kaalutakse nende ümberjagamist teiste omavalitsuste ja vaktsineerimiskeskuste vahel,» lausus Dulkys.

Muudatused järgnesid Euroopa Ravimiameti kinnitusele, et AstraZeneca vaktsiin on ohutu ja tõhus. Leedu alustab AstraZenecaga pookimist uuesti täna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles