Ravimiamet lõpetas vaktsiini saanud mehe surmajuhtumi hindamise (9)

Brita-Maria Alas
Copy
Võrreldes kahe üle-eelmise nädalaga on meie valimis niinimetatud Briti tüve sagedus kahekordistunud. Pildil kiirabiautode järjekord Ida-Tallinna keskhaigla erakorralise vastuvõtu ukse ees.
Võrreldes kahe üle-eelmise nädalaga on meie valimis niinimetatud Briti tüve sagedus kahekordistunud. Pildil kiirabiautode järjekord Ida-Tallinna keskhaigla erakorralise vastuvõtu ukse ees. Foto: Madis Veltman

Märtsi algul kirjutas Postimees, et Ida-Tallinna Keskhaiglas suri 31-aastane päästetöötaja, kelle tervis kehvenes ootamatult pärast AstraZeneca vaktsiini saamist. Ravimiamet leidis, et terviserikke seost vaktsiiniga ei saa välistada.

Ravimiamet hindas 31-aastasel vaktsineeritul tekkinud raske terviserikke võimalikku seost AstraZeneca Covid-19 vaktsiiniga.

Vastavalt Maailma Terviseorganisatsiooni kriteeriumitele ei ole põhjuslik seos kindel, aga terviserikke seost vaktsiini manustamisega ei saa välistada. «See on võimaliku kõrvaltoime üksikjuhtumi hindamisel oodatav tulemus ja põhjusliku seose edasine analüüs toimub Euroopa Ravimiametis rahvusvaheliselt kogutud sarnaste teadete alusel,» edastati teates.

Ravimiametile teatati 3. märtsil kõrvaltoimest seoses 31-aastase mehe surmajuhtumiga, keda oli AstraZeneca vaktsiiniga vaktsineeritud 17. veebruaril. Pärast koroonavaktsiini manustamist olid mehel esialgu tavalised kõrvaltoimed, mis mõne päeva pärast leevenesid. Kümme päeva pärast vaktsineerimist tekkis aga trombotsütopeenia ja ajuarterite tromboos, mis vajas haiglaravi ning lõppes surmaga.

Tõendeid pole, kuid seost ei saa välistada

Ravimiameti ülesanne oli hinnata, kas vaktsiini ja terviserikke vahel on seos. Hindamisel lähtuti WHO juhendist, milles toodud kriteeriumite alusel liigitatakse seos kas kindlaks, kindlalt puuduvaks või selliseks, mille põhjuslik seos ei ole üheselt määratletav. 

Amet kogus hindamiseks haigusjuhtu puudutavad ning vaktsineeritu varasema terviseseisundiga seotud andmed ning kaasas hindamisse Tartu Ülikooli Kliinikumi ja Ida-Tallinna Keskhaigla spetsialistid. Viimased andmed laekusid neljapäeva õhtul.

Hindamisel leiti, et vastavalt WHO kriteeriumitele ei ole kindlaid tõendeid, et terviserike oli vaktsiini manustamisega seotud, kuid sobivat ajalist seost ja muu kindla põhjuse puudumist arvestades ei saa põhjuslikku seost terviserikke ja vaktsiini vahel välistada.

Haigusjuhu andmed on saadetud Euroopa Ravimiameti ravimiohutuse andmebaasi ning neid täiendatakse tänaseks lisandunud teabega. Euroopa Ravimiamet on vaktsiini seost tromboosi ja trombotsütopeeniaga hinnates selle juhtumi andmed arvesse võtnud.

Ravimiamet avaldab lähedastele ja arstidele abi eest tänu. 

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles