ÜRO: Kongo DV-s on mässuliste rühmitus ADF tapnud 200 inimest (2)

Copy
ÜRO rahuvalvajad ja Kongo DV julgeolekujõud Põhja-Kivu provintsis 22. veebruar 2021.
ÜRO rahuvalvajad ja Kongo DV julgeolekujõud Põhja-Kivu provintsis 22. veebruar 2021. Foto: AP/Scanpix

Kongo Demokraatlikus Vabariigis on ligi 200 inimest surnud ja 40 000 oma kodust põgenenud pärast mässuliste rünnakute sagenemist riigi kirdeosas, teatas reedel ÜRO. 

ÜRO pagulasamet teatas relvarühmituse Demokraatlikud Liitlasväed (ADF) rünnakute sagenemisest. Rühmitus on tegutsenud Kongo DV-s alates 1995. aastast. 

Sel aastal on ADF-i arvele kantud rünnakud nõudnud ligi 200 inimelu, vigastanud veel kümneid ja ajanud oma kodust ära hinnanguliselt 40 000 inimest Kongo DV Beni territooriumil ja Põhja-Kivu provintsis, samuti külades Ituri provintsis, teatas ÜRO pagulasagentuuri UNHCR-i pressiesindaja Babar Baloch. 

ADF on vähem kui kolme kuu jooksul rünnanud väidetavalt 25 küla ja süütanud kümneid hooneid ja röövinud üle 70 inimese, ütles UNHCR-i esindaja. 

Eelmisel aastal hukkus ADF-i rünnakutes 465 inimest. Grupp on Benis alates 2017. aastast tapnud enam kui 1200 tsiviilisikut, teatas julgeolekuprojekt Kivu Security Tracker (KST). 

Viimane rünnakutelaine on tingitud kättemaksusoovist ning toidu ja muude esmatarbevahendite saamise eesmärgil, ütles Baloch. Mässulised süüdistavad külaelanikke võimudele informatsiooni jagamises ADF-i positsioonide kohta. 

Sel kuul oma kodudest põgenenud inimesed on pagenud Oicha, Beni ja Butembo linnadesse. Enamik neist on naised ja lapsed, ütles Baloch. Mehed jäävad maha, et oma vara kaitsta ning on uute rünnakute ohus.

Kodust põgenenud inimesed elavad rasketes tingimustes ilma peavarju, toidu, vee ja tervishoiuta. Perekondadel puuduvad elementaarsed vahendid nagu tekid ja küpsetamiseks vajaminev. 

Eelmisel aastal ehitas UNHCR Kongo DV idaosas enam kui 43 000 varjupaika perekondadele, kuid sel aastal on suudetud rahapuuduse tõttu ehitada sellest vaid kümnendik. 

ÜRO pagulasamet vajab kiireloomuliselt 1,7 miljonit eurot, et edendada oma operatsioone Beni ja Ituri aladel, ütles Baloch. 

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles