Bulgaaria kahtlustab kolme sõjaväelast Venemaa heaks luuramises

Copy
Sofia tänavatel.
Sofia tänavatel. Foto: DIMITAR KYOSEMARLIEV/REUTERS

Kolm Bulgaaria sõjaväelast ja veel kolm inimest on kinni peetud kahtlustatuna salastatud informatsiooni edastamises välisriigile, teatasid reedel riigi kaitseministeerium ja meediakanalid.

Neljapäeva hilisõhtul teatas Bulgaaria ajakirjandus, et kinni on peetud Venemaa kasuks luuramises kahtlustatavad isikud. Väidetavalt püüdis üks vahistatutest põgeneda. 

Prokuratuuri informatsiooni kohaselt on kolm kahtlusalust kaitseministeeriumi ametnikud, kellest üks endine sõjaväeatašee, kes vastutab muu hulgas parlamendi salastatud info eest.

Viis kuuest vahistatust viibivad endiselt vangistuses, kuid üks on vabaks lastud, sest tegi uurimisega koostööd.

Kahtlusalused edastasid infot spioonirühma juhtinud endisele luureohvitserile, kellega kohtuti avalikel üritustel, sealhulgas näiteks tennisematšidel. Venemaa ja endise luureohvitseri vahendajana tegutses omakorda eruohvitseri naine, kellel on Bulgaaria ja Venemaa topeltkodakondsus. Naine toimetas kogutud info Venemaa saatkonna töötajatele, kes talle selle eest sularahas tasusid.

Operatsiooni kahtlustatavate kinnivõtmiseks viis läbi riiklik julgeolekuteenistus ning selle raames korraldati läbiotsimised mitmel aadressil Sofia lõunaosas ja Perniki piirkonnas.

Venemaa ja Bulgaaria suhteid on viimastel aastatel rikkunud mitu luureskandaali. 

Alates oktoobrist 2019 kuni eelmise aasta lõpuni on Bulgaariast välja saadetud viis isikut, kes olid Venemaa saatkonnas ametis kas diplomaatidena või tehniliste töötajatena.

Venemaa kuulutas detsembris Bulgaaria Moskva saatkonna sõjaväeatašee abi soovimatuks isikuks. Välisministeeriumi tollase teadaande kohaselt langetas Venemaa otsuse vastuseks Bulgaaria «täiesti alusetule otsusele» saata riigist välja Venemaa Sofia saatkonna sõjaväeatašee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles