Malta ekspeaministri abile esitati kohtus korruptsioonisüüdistus

Copy
Fotol Keith Schembri, Malta peaminister Joseph Muscat ja Konrad Mizzi.
Fotol Keith Schembri, Malta peaminister Joseph Muscat ja Konrad Mizzi. Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE/REUTERS

Malta endise peaministri Josep Muscati kõrgele abile, keda mõrvatud ajakirjanik Daphne Caruana Galizia süüdistas korruptsioonis, esitati laupäeval kohtus süüdistus rahapesus ja pettuses. 

Korruptsioonivastased on nimetanud Keith Schembrile süüdistuse esitamist Daphne Caruana Galizia töö kinnituseks. Caruana Galizia tapeti 2017. aastal autopommirünnakus, mis tõi kaasa üleriigilise meelepaha. 

Keith Schembri.
Keith Schembri. Foto: DARRIN ZAMMIT LUPI/REUTERS

Schembri oli Muscati personaliülem 2013. kuni 2019. aastani. Ta ilmus laupäeval kohtusse, kus eitas oma süüd. Kautsjoni vastu vabastamist kohtunik ei lubanud. 

Politsei süüdistab kokku 11 inimest sarnastes kuritegudes, nende seas on ka Schembri lähikondlasi. Süüdistused esitati ka 20 ettevõtte vastu. 

Daphne Caruana Galizia Fond, mis loodi pärast tema surma, teatas, et süüdistused tulid pika hilinemisega. 

«Kohtupidamine Schembri üle toob meid sammu lähemale Maltale, kus keegi ei ole seadusest kõrgemal. See on riik, mille nimel Daphne võitles ja mida me kõik väärime,» seisis Fondi avalduses. 

Caruana Galizia süüdistas Muscati siseringi ulatuslikus korruptsioonis. 

Muscat astus tagasi 2020. aasta jaanuaris, pärast seda, kui puhkesid ulatuslikud meeleavaldused peaministri sammude vastu ajakirjaniku mõrva juurdluses. 

Schembri peeti kinni 2020. aasta septembris ja tema varad külmutati seoses juurdlusega väidetavate pististe suhtes, mis on seotud Malta passide müümisega rikastele välismaalastele. 

Schembri ütles varem sel nädalal, et ootab süüdistuste esitamist juhtumis, milles teda süüdistatakse altkäemaksu maksmises meediaväljaannete omanikfirma Allied Group tegevdirektorile, et tagada oma firmale trükipressi müügileping. Schembri on nimetanud juurdlust õigustamatuks. 

Samuti kestab Maltal Caruana Galizia mõrvaprotsess. Mõrva peamine kahtlusalune ärimees Yorgen Fenech pole veel kohtu ette astunud, kuid kolm meest, keda süüdistatakse pommirünnaku läbiviimises, tunnistasid ennast süüdi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles