ÜK: Euroopa Liidu vaktsiiniekspordikeeld võib tuua kasu asemel kahju

Copy
Briti kaitseminister Be Wallace.
Briti kaitseminister Be Wallace. Foto: Zumapress/Scanpix

Suurbritannia hoiatas pühapäeval, et Euroopa Liidu ähvardus peatada AstraZeneca koroonavaktsiini eksport, kui firma esmalt ühendusele antud lubadusi ei täida, võib tuua kasu asemel kahju.

Briti kaitseminister Ben Wallace ütles, et maailm vaatab, kuidas EL AstraZeneca vaktsiinitarnete nappusele reageerib, ja kaalul on Brüsseli maine.

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ähvardas nimelt laupäeval AstraZeneca vaktsiinidele ekspordikeelu kehtestada, kui Euroopa Liit ei saa esimeseks kvartaliks lubatud rohkem kui 90 miljonit vaktsiinidoosi.

Wallace hoiatas mitmes vestlussaates vaktsiinitootmise balkaniseerumise ja müüride ehitamise eest, öeldes, et sellest saavad kahju nii Briti kui ELi kodanikud.

«Kui rikutakse lepinguid ja kohustusi, siis see on väga kahjulik kaubandusblokile, mis uhkustab õigusriigi põhimõtetega,» ütles ta Sky Newsile.

«See on kontraproduktiivne, sest üks, mida me vaktsiinide tootmisest ja valmistamisest teame, on see, et see nõuab koostööd.»

«Nad võivad kahjustada mitte üksnes oma kodanike, vaid ka paljude teiste maailma riikide võimalusi korraliku vaktsiiniprogrammi läbiviimiseks, ja kahju saab ka ELi maine, mida on väga raske lühikese ajaga parandada,» ütles Briti kaitseminister.

Von der Leyen ütles laupäeval, et AstraZeneca on andnud seni ELile üle vaid 30 protsenti aasta esimeseks kvartaliks lubatud 90 miljonist vaktsiinidoosist.

Firma põhjendab viivitust tootmisraskustega, kuid ELi ametnikke ärritab asjaolu, et Suurbritannia on kõik lepingus lubatud doosid kätte saanud, Mandri-Euroopa aga mitte.

Suurbritannia kiitis laupäeval oma vaktsineerimisprogrammi kui ülimalt edukat, öeldes, et esimese vakstiinidoosi on saanud ligi 27 miljonit elanikku – pool kõigist täiskasvanuist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles