INTERVJUU ⟩ Türgi asevälisministri sõnul tuleks neid kohelda kui võrdset ELi kandidaatmaad

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Faruk Kaymakcı  FOTO: Türgi Välisministeerium
Faruk Kaymakcı FOTO: Türgi Välisministeerium Foto: Türgi välisministeerium

Peale migratsiooni seisis 2016. aastal ELi ja Türgi vahel sõlmitud kokkuleppes teisigi suuri teemasid, meenutab nende asevälisminister Faruk Kaymakcı.

Kuidas iseloomustaksite praegust asjade seisu ELi ja Türgi vahel? Usute oma riigi kui kandidaatmaa staatuse elujõulisusse?

«Vastastikune usaldamatus» võib olla kõige kohasem väljend kirjeldamaks praegust asjade seisu Türgi ja ELi vahel. Usaldus tuleb taastada. Türgi-ELi suhetes on alati olnud tõuse ja mõõnu, kuid lõpuks seatakse nad ikka rööbastele.

Viimatine näite pärineb 2016. aasta 18. märtsist, kui Türgi ja EL otsustasid taaselavdada oma suhteid kuues valdkonnas: tugevdada Türgi ELiga liitumise protsessi, värskendada tolliliitu, anda uut hoogu dialoogiks eri valdkondades, nende seas kaitse- ja julgeolekupoliitikas, majanduses, transpordis, energeetikas, viisaliberaliseerimisprotsessi kiirendamises ning koostöö edendamises ebaregulaarse migratsiooni halduses ja terrorismivastases võitluses.

Türgi on läbirääkiv kandidaatmaa ja vähemalt 80 protsenti türgi rahvast toetab ELi liikmesust. Oluline on fakt, et Türgi näeb oma tulevikku ELis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles