Nigeri konstitutsioonikohus kinnitas presidendiks Mohamed Bazoumi

Copy
Mohamed Bazoum.
Mohamed Bazoum. Foto: SOULEYMANE AG ANARA/EPA

Nigeri konstitutsioonikohus kinnitas pühapäeval presidendiks Mohamed Bazoumi, kes sai enam kui 55 protsenti eelmise kuu valimistel antud häältest.

Endine siseminister Bazoum oli ametist lahkuva presidendi Mahamadou Issoufou parem käsi ja tema poolt eelistatud järeltulija.

«Kohus kinnitab ja deklareerib 2. veebruari 2021. aasta presidendivalimiste teise vooru lõplikud tulemused,» ütles kohtu president Bouba Mahamane.

Mahamane täpsustas, et Bazoum sai 55,6 protsenti häältest. Valimisaktiivsuseks oli 62,9 protsenti.

Mahamane kinnitas, et Bazoumil on alates 2. aprillist viieaastane mandaat.

Niger on maailma vaeseim riik, mis võitleb Malist ja Nigeeriast levinud pühasõdalaste ülestõusudega. Valimisi turvama oli üle kogu riigi saadetud tuhandeid sõdureid.

Nigeri valimisi varjutas ka seekord vägivald, kui surma seitse valimiskomisjoni liiget, kelle sõiduk Mali piiri lähedal miinile sõitis ja plahvatas. Rünnakukoht Dargol asub umbes saja kilomeetri kaugusel Niameyst, kus puutuvad kokku Nigeri, Mali ja Burkina Faso piirid. Alates 2017. aastast kehtib sealses ebastabiilses piirkonnas eriolukord.

Seal leidis jaanuari algul aset ka üks raskemaid tsiviilohvritega veresaunu, kus kahele külale sooritatud rünnakus tapeti umbes sada inimest. Tookordne rünnak toimus samal päeval, kui valimisametnikud kuulutasid välja 27. detsembril korraldatud presidendivalimiste esimese vooru tulemused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles