Seksuaalse enesemääramise ea suhtes valitseb harukordne üksmeel (9)

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Ka kõik parlamendi erakonnad on asunud toetama vanusepiiri tõstmist.
Ka kõik parlamendi erakonnad on asunud toetama vanusepiiri tõstmist. Foto: Madis Veltman / Postimees

Riigikogu õiguskomisjon arutas tänasel istungil koos asjaomaste asutuste esindajatega seksuaalse enesemääramise vanusepiiri tõstmise üle, mille kohta on riigikogu menetlusse jõudnud ka kaks eelnõu. Piiri kõrgemale nihutamise poolt on sisuliselt kõik kaasatud osalised.

Praegu on seksuaalse enesemääramise vanusepiir 14 aastat, kuid riigikogus on küpsemas plaan seda tõsta. Toetust sellele ideele kinnitasid täna ka kõik teised riigi institutsioonid: alates ministeeriumidest kuni õiguskantsleri ja prokuratuurini välja.

Õiguskomisjoni esimees Jaanus Karilaid ütles, et tänase istungi eesmärk oli koguda infot, et eelnõusid pädevamalt menetleda ja vajalikke valikuid teha. «Tundub, et ühiskond on seksuaalse enesemääramise vanusepiiri tõstmiseks küps ja selleks on ka poliitiline konsensus,» lausus Karilaid. «Meie naaberriikides Soomes, Venemaal ja Lätis on see vanusepiir 16, Rootsis 15.»

«Jätkame aruteluga järgmistel istungitel ja võtame arvesse kõiki aspekte,» kinnitas Karilaid. Ta lisas, et sotsiaaldemokraatide ja EKRE esitatud eelnõud jõuavad õiguskomisjoni aprilli alguses ning täiskogu istungil on nende üle arutelu aprillis. Homme kohtuvad sel teemal ka ministeeriumide esindajad.

Komisjoni aseesimees Heljo Pikhof toonitas, et enesemääramise vanusepiiri tõstes tuleb  tähelepanu pöörata ka noorte omavahelistele konsensuslikele suhetele ja luua erisus lähedase vanusega isikute jaoks. Sama meelt olid ka komisjoni kutsutud riigiteenistujad. 

Kommentaarid (9)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles