Kaljulaid: vaktsiinivarude jagamisel tuleks arvestada ka viiruse hetkenäitajaid (11)

BNS
Copy
President Kersti Kaljulaid
President Kersti Kaljulaid Foto: Ain Liiva

President Kersti Kaljulaid ütles kohtumisel Euroopa Komisjoni siseturuvoliniku Thierry Bretoniga, et Euroopa vaktsiinivarude jagamisel tuleks arvestada nii vaktsineerimisvõimekust kui ka viiruse hetkenäitajaid.

Kaljulaid arutas esmaspäevasel kohtumisel Euroopa Komisjoni siseturuvoliniku Thierry Bretoniga vaktsineerimise kulgu erinevates Euroopa Liidu liikmesriikides ning vaktsiinide võimaliku jaotuse aluseid, edastas presidendi kantselei.

Riigipea sõnul tuleks Euroopa vaktsiinivarude jagamisel arvestada nii vaktsineerimisvõimekust kui ka viiruse hetkenäitajaid riigis. «Eestis on COVID-19 näitajad praegu kõrged, samas oleme kiired ja efektiivsed vaktsineerijad ning suudaksime kasvatada vaktsineerimisvõimekust veelgi kui meil oleks rohkem vaktsiini,» lisas Kaljulaid.

Kohtumisel kõneldi ka võimalusest kasutada anonüümitud pikaajalisi terviseandmeid vaktsiinide arendamisel. Presidendi sõnul on Eesti kiirema vaktsineerimise nimel avatud võimalikule teaduskoostööle uute Euroopa Liidu turule tulevate vaktsiinide tootjatega.

Kohtumisel arutati veel ühtse vaktsineerimissertifikaadi välja töötamist. Kaljulaidi sõnul on Eestil kogemusi nii digitaalsete sertifikaatide kui X-tee osas ning oleme valmis panustama kogu Euroopat hõlmava digilahenduse väljatöötamisse nii nagu Eesti panustab WHO sarnasesse projekti.

Pikemalt arutati ka Euroopa Liidu ühtse digitaalse turu arendamist ja digiandmete turvalist jagamist ning kaitsetööstuste koostööd.

Breton on ka Euroopa Komisjoni vaktsiinide tööstusliku tootmise suurendamise rakkerühma juht. Ta kohtus Eestis veel ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutiga, tervise- ja tööminister Tanel Kiigega ning nende Eesti ettevõtete juhtidega, kes panustavad koroonaviiruse vastaste ravimite, vaktsiinide jm tootmisesse.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles