Michel: Biden ühineb EL-i liidritega videosilla vahendusel

Copy
President Joe Biden.
President Joe Biden. Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS

USA president Joe Biden ühineb Euroopa Liidu liidritega videosilla vahendusel nende virtuaalsel tippkohtumisel neljapäeval, teatas teisipäeval Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Charles Michel.

«Ma kutsusin USA presidendi ühinema meie kohtumisega, et ta saaks jagada oma seisukohti meie tulevase koostöö osas,» säutsus Michel Twitteris.

«On aeg uuesti üles ehitada meie Atlandi-ülene allianss,» sõnas ta.

Euroopa Liidu kõneisik ütles, et Biden lülitumine tippkohtumisele peaks aset leidma kell 20.45 (kell 21.45 Eesti aja järgi).

Valge Maja teatas omakorda avalduses, et Biden räägib Euroopa Liidu liidritega oma soovist taaselustada USA ja EL-i suhted, teha koos tööd võitluses pandeemiaga ning tegeleda kliimamuutusega, ja süvendada maailma suurimat kaubandus- ja investeerimissuhet.

Biden räägib ka ühistest välispoliitilistest huvidest, seal hulgas Hiinast ja Venemaast, lisas Valge Maja.

EL-i riigi- ja valitsusjuhid peavad neljapäeval ja reedel tippkohtumise virtuaalselt, kuna koroonapandeemia olukord ei võimalda silmast silma kohtumist.

USA välisminister Antony Blinken on praegu Brüsselis, et osaleda NATO välisministrite kohtumisel. Kolmapäeval on tal kavas kohtumine Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeniga.

Bideni esimene füüsiline visiit Euroopasse leiab aset ilmselt 11.-13. juunil, kui Inglismaal Cornwallis toimub G7 riikide tippkohtumine. Ta on kutsutud ka osalema NATO tippkohtumisel, mis leiab aset umbes samal ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles