FOTOD ⟩ USA välisminister kohtus kolme Balti kolleegiga

Copy
USA ja Balti välisministrite kohtumine Brüsselis.
USA ja Balti välisministrite kohtumine Brüsselis. Foto: Välisministeerium

USA ja kolme Balti riigi välisministrid kinnitasid kolmapäeval Brüsselis toimunud kohtumisel oma vankumatut pühendumust julgeolekule ja demokraatiale nii Euroopas kui ka terves maailmas. 

USA välisminister Antony J. Blinken kohtus täna Brüsselis Eesti välisminister Eva-Maria Liimetsa, Läti välisminister Edgars Rinkēvičsi ja Leedu välisminister Gabrielius Landsbergisega. Ministrid arutasid olukorda Valgevenes ja Venemaal, Hiina seatud väljakutseid rahvusvahelisele korrale, mis nõuavad rahu, heaolu ja ühiste väärtuste edendamisel meie jätkuvat koostööd, teatas USA välisministeeriumi kõneisik Ned Price.

Blinken rõhutas Põhja-Atlandi organisatsiooni jätkuvat vajadust kohaneda vastavalt NATO 2030 algatusele. Ta tänas kolleege pühendumuse eest NATO võimestamisel ning ka panuse eest allianssi läbi kaitsekulutuste suurendamise ja välisoperatsioonidel osalemise. 

USA ja Balti välisministrite kohtumine Brüsselis.
USA ja Balti välisministrite kohtumine Brüsselis. Foto: Välisministeerium

«Kinnitasime Läti ja Leeduga toetust NATO-le ning USA kohaloleku olulisust,» rääkis välisminister Liimets. «Peame töötama selle nimel, et NATO jätkaks kaitse ja heidutuse tugevdamist. Seda ka liitlaste sõjalise kohalolu põlistamise ja suurendamise kaudu Balti riikides. Venemaa naabritena tunneme sealt tulevaid ohte kõige vahetumalt, seetõttu hindame USA soovi sellel teemal just meiega suhelda.»

Pikemalt peatusid ministrid ka idapartnerite – eriti Gruusia ja Ukraina – toetamise vajadusel ning Valgevenes toimuval.

Ministrid kõnelesid ka Hiina kasvavast mõjust. «Jagame muret Hiinas toimuva pärast – näiteks inimõiguste rikkumised ja turvaaugud tehnoloogias. Eesti huvides on Euroopa Liidu, NATO ja samameelsete partnerite ühtsete sõnumite ja ühise poliitika kujundamine ja hoidmine Hiina küsimuses. Ühtlasi kõnelesime Kolme mere algatusest, mille majandusprojektide eesmärk on regiooni transpordi-, energia ja digiühenduste parandamine ning majanduskasvu ja kerksuse suurendamine. Oleme rõõmsad, et USA on lubanud Kolme mere fondi investeerida,» ütles Liimets.

«Jagame USA uue välisministriga seisukohti NATO tuleviku kohta. NATO peab tegelema uute ohtudega ja keskenduma ka edaspidi kollektiivkaitsele,» sõnas Liimets. «Eesti jaoks on endiselt oluline, et NATO ja Euroopa Liidu koostöö veelgi tugevneks ning kaasaksime enam ka teisi partnereid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles