Küüditamisoperatsiooni «Priboi» toimik pani eestlased numbritesse (5)

Brita-Maria Alas
Copy
Küüditamine. Pilt on illustratiivne.
Küüditamine. Pilt on illustratiivne. Foto: vse.media

72 aastat tagasi küüditati Siberisse üle 7500 Eesti pere ja Eesti Mälu Instituut tegi kättesaadavaks valiku 1949. aasta märtsiküüditamise operatsiooni «Priboi» (eesti k - murdlaine) Eestit puudutavatest dokumentidest. Dokumentidest leiab nii täpse väljasaadetute arvu maakonniti kui ka aruandeid vahejuhtumitest küüditavatega.

«Nõukogudevastaste elementide meeleolu on rõhutud. Mõningad natsionalistlikud elemendid tehases Säde purjutasid operatsiooni päevadel, tulid tööle ebakaines olekus ja kuulutasid kõigi kuuldes, et pühitsevad «eesti rahva matusepäeva»,» kirjutati aruandes, kuidas jutt peatsest suuroperatsioonist levis tööliste seas kulutulena. Reeglina täheldasid ametnikud küüditamisse siiski «positiivset suhtumist». 

Küüditamisoperatsiooni alguseks oli osa inimestest kodust lahkunud. Mõnel juhul panustati ohvitseride südamlikkusele ja nii jäeti näiteks Valgamaal mõnes peres koju vaid lapsed. «Sellistel juhtudel võttis operatiivkoosseis alaealised lapsed ja toimetas nad koondamispunkti. Nimetatud asjaolu oligi põhjuseks, miks vanemad olid sunnitud tulema koondamispunkti või pealelaadimisjaama,» selgitati aruandes.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles