Väliskomisjonide juhid kinnitasid solidaarsust Valgevene rahvaga

Brita-Maria Alas
Copy
MTÜ Valgevene maja teatas, et koroonapiirangute tõttu tänavu massilisi pidustusi ei tähistata.
MTÜ Valgevene maja teatas, et koroonapiirangute tõttu tänavu massilisi pidustusi ei tähistata. Foto: MTÜ Valgevene maja

Eesti, Läti ja Leedu parlamentide väliskomisjonide esimehed kinnitavad Valgevene Rahvavabariigi iseseisvusdeklaratsiooni 103. aastapäeval ühisavalduses täielikku toetust Valgevene rahvale ning mõistavad hukka Valgevene julgeolekujõudude jätkuvad repressioonid ja vägivalla.

25. märtsil valgevenelased tähistavad Vabaduse päeva. See päev on oluline kuupäev valgevenelaste jaoks, kes kaitsevad iseseisvat suveräänset Valgevenet.

25. märtsil 1918. aastal kuulutati Valgevene etnilise enamusega territooriumil välja Valgevene rahvavabariik. Valge-punane-valge lipp tunnistati riigilipuks, riigi embleemiks - Pahonya. Eesti oli üks esimesi vabariike, kes tunnustas VRV-i iseseisvust.

Marko Mihkelson.
Marko Mihkelson. Foto: Tairo Lutter

Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelsoni sõnul ei ole rahvusvaheline kogukond Valgevene rahvast unustanud ning sealseid arenguid jälgitakse jätkuvalt tähelepanelikult. «Valgevenes toimuv on Balti riikidele väga südamelähedane. Oleme ka ise võidelnud enda iseseisvuse ja demokraatia taastamise eest, seega mõistame täielikult valgevenelaste sihikindlust ning püüdlusi vabaduse ja põhiõiguste eest seismisel,» rääkis ta.

Mihkelsoni sõnul rõhutatakse ühisavalduses, et Balti riigid on koos rahvusvahelise kogukonnaga pühendunud Valgevene demokraatia ja suveräänsuse toetamisele. «Koos oma Euroopa ja Euro-Atlandi partneritega oleme igati valmis tugevdama Valgevene rahumeelset üleminekut demokraatiale, ilma tema iseseisvust nõrgestamata,» märkis ta.

Allakirjutanute sõnul kinnitavad Balti riigid solidaarselt oma kodumaa vabaduse ja iseseisvuse eest võitleva Valgevene rahvaga, et Aljaksandr Lukašenkal ei ole ei riigisisest ega rahvusvahelist legitiimsust ega õigust esindada Valgevene rahvast. «Toetame Valgevene demokraatliku opositsiooni juhtide üleskutseid korraldada vabad ja õiglased valimised rahvusvaheliselt vahendatud läbirääkimiste teel ja rahvusvaheliste vaatlejatega,» toonitavad nad.

Väliskomisjonide esimehed rõhutavad avalduses, et mõistavad hukka Valgevene julgeolekujõudude jätkuvad jõhkrad ja vägivaldsed repressioonid rahumeelsete meeleavaldajate, sõltumatute ajakirjanike, inimõiguste kaitsjate, juristide, ametiühingute ja poliitiliste aktivistide vastu.

Samuti märgitakse, et Balti riigid nõuavad vägivalla viivitamatut lõpetamist, kõigi praegu oma põhiõigustest ilma jäetud poliitiliste vangide ja kinnipeetute tingimusteta vabastamist ning turvaliselt naasmise võimalust kodumaalt pagendusse põgenema sunnitud Valgevene kodanikele. Ühtlasi kinnitavad allakirjutanud sõltumatu meedia, inimõiguste kaitsjate ja Valgevene demokraatia tugevdamiseks elulise tähtsusega kodanikuühiskonna organisatsioonide rahvusvahelist kaitset ja toetust.

Avalduses toonitatakse, et sanktsioonid on samm õiges suunas ning et nõudmiste täitmiseni on vaja täiendavaid sanktsioone nende vastu, kes osalesid valimiste võltsimises või süsteemsetes inimõiguste rikkumistes, tegutsedes seega kuritahtliku režiimi tööriistadena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles