Enamiku Tallinna eliitkoolide 1. klassi katsed toimuvad ühel ajal

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Inglise kolledžisse pääsevad õppima vaid parimad katsetel käinud lastest. Pildil koolijuht Toomas Kruusimägi.
Tallinna Inglise kolledžisse pääsevad õppima vaid parimad katsetel käinud lastest. Pildil koolijuht Toomas Kruusimägi. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Enamiku Tallinna ülelinnaliste koolide 1. klasside vastuvõtukatsed toimuvad tänavu 18. ja 19. veebruaril, sest kuu lõpuks peavad väljavalitute nimekirjad olema kindlad.

«See aasta nad kipuvad olema ühel nädalvahetusel, sest katsete tegemise võimalus ongi väga lühike,» ütles Tallinna 21. kooli õppealajuhataja Valetina Taliaru. Ta kinnitas, et kindlasti ei ole tegemist koolide omavahelise kokkuleppega. Kuni 10. veebruarini kestab katsetele registreerimine, siis on paar nädalat katsete tegemiseks aega ning veebruari lõpuks peavad olema nimekirjad kinnitatud. «Ega veebruaris polegi rohkem nädalavahetusi katsete tegemiseks, kuna järgmine on juba vabariigi aastapäev,» tõdes Taliaru.

Pedagoogi sõnul võib arvata, et kuna katsed on samal ajal, siis peavad lapsevanemad hoolsamalt kaaluma, millistele katsetele minna, sest ühel nädalavahetusel kolme kooli ei jõua.

«See iseenesest on vähemalt lapse seisukohalt hea, sest last ei koormata nii palju,» leidis Taliaru. Tema sõnul oli eelmisel aastal lapsi, kes käisid suisa viie-kuue kooli katsete. «Tegelikult peaksid vanemad läbi mõtlema, kuhu suunda nad tahavad lapse panna ja keskenduma ühe kooli katsetele,» leidis pedagoog.

21. kool võtab katsete korras vastu tänavu vaid ühe, inglise keele süvaõppega klassi. Mitu esimest klassi piirkonna laste jaoks avatakse pole veel teada ning selle otsustab pealinna haridusamet ära 25. maiks. Kui eelmine aasta välja arvata, siis on koolis olnud kolm esimest klassi ja see oleks Taliaru hinnangul ka optimaalne arv. Mullu avati koolis neli 1. klassi.

Veebruari kolmandal nädalavahetusel toimuvad katsed veel Prantsuse lütseumis, Gustav Adolfi gümnaasiumis, reaalkoolis.

Inglise kolledžis kontrollitakse koolitulijate teadmisi 12. ja 18. veebruaril. «Meil on 11. veebruaril õpetajate koolitus ja nii jäi meil katsete päevaks ühel nädalavahetusel pühapäev,» ütles kolledži õppedirektor Anu Parts. Kolledžis avatakse tänavu üks riiklikku ja üks rahvusvahelist õppekava järgiv 1. klass.

Kui teistes koolides alles registreeritakse katsetele tulijaid, siis vanalinna hariduskolleegiumis on katsed juba täies hoos.

«Meil on katsete graafik nii kirju, et need toimuvad praktiliselt kogu veebruarikuu,» ütles VHK õppealajuhataja Alar Saar. Eelkoolis käivate laste katsed algasid juba eelmisel nädalal. «Üks asi on katsed lastega, teine asi on vestlused vanematega ja need algavad juba järgmisel nädalal,» ütles Saar.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles