Euroopa Parlament kinnitas ELi uued tuluallikad

BNS
Copy
Eurod.
Eurod. Foto: Scanpix/AFP

Euroopa Parlament kiitis neljapäeval heaks kolm määrust, mis panevad paika Euroopa Liidu (EL) uute tulude kogumise ja kasutamise.

Määrused aitavad ellu viia eelmise aasta septembris parlamendi heakskiidu saanud omavahendite süsteemi otsuse, teatas pressiesindaja. Nõukogu kiitis otsuse heaks möödunud detsembris ning praegu toimub selle ratifitseerimine liikmesriikides.

Vastuvõetud määrused lihtsustavad ja täpsustavad EL-i tulude arvutamise korda ja rahavoogude juhtimist ning panevad paika järelevalve- ja kontrollisüsteemi. Muudatused tagavad EL-i eelarve sujuva toimimise.

Kui kõik liikmesriigid on omavahendite otsuse ratifitseerinud, kohaldatakse määrusi tagasiulatuvalt alates selle aasta 1. jaanuarist ja esimesena hakkab kehtima uus plastimaks. Omavahendite otsus võimaldab EL-il laenata 750 miljardit eurot taasterahastu «NextGenerationEU» käivitamiseks.

«Paketi heakskiitmine tagab selle, et EL-i omavahendite süsteem võimaldab käivitada taasterahastu «NextGenerationEU» niipea, kui liikmesriigid on omavahendite otsuse ratifitseerinud. Tänane hääletus tuletab meelde, et majanduse elavdamiseks peame tegutsema kiiresti ja otsustavalt,» ütles kaasraportöör José Manuel Fernandes Portugalist.

«Euroopa Parlament tegutseb kiiresti, et taastekava ellu rakendada. Nüüd kutsume kõiki liikmesriike üles seda esimesel võimalusel ratifitseerima. Me ei saa endale lubada viivitamist. Lisaks kohustab detsembris sõlmitud kokkulepe Euroopa Komisjoni esitama juuniks ELi digimaksu ettepaneku,» märkis kaasraportöör Valérie Hayer Prantsusmaalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles