Hendrik Vosman: sallimatu Soome

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hendrik Vosman.
Hendrik Vosman. Foto: Mihkel Maripuu

Soome kuvandisse on tekkinud mõra, kuulutas Helsingin Sanomate uudiste esikülg eile. Leht uuris enam kui tuhandelt välissoomlaselt, mida mujal maailmas Soomest arvatakse. Selgus, et ehkki 80 protsendi vastanute sõnul on Soomel tema kodumaal hea maine, on paljud viimasel ajal hakanud märkama midagi uut: Soomet nähakse ka sallimatu ja isegi rassistliku maana.


Peamine põhjus, nagu Hesari artiklist ilmneb, on Põlissoomlaste mullune jytky ja selle liikmete kohati üsna rassistlikud ­sõnavõtud, mis on leidnud kajastust ka kaugel väljaspool Soome riigipiire. Näiteks üks Berliinis elav soome mees vastas küsitluses, et üllatavalt paljudel sakslastel on nüüd mulje Soomest kui immigrandivaenulikust maast, kus välismaalased on teisejärgulised. Paremäärmuslike seisukohtade esiletõusu meie põhjanaabrite juures on märgatud ka näiteks Suurbritannias, Hispaanias ja Šveitsis.

On irooniline, et sessamas sallimatus Soomes käib praegu omalaadne sallivuse MM (nagu viitab tänases Postimehes Martti Puukko) seoses avalikult teise mehega (ja veel immigrandiga!) kokku elava Pekka Haavisto eduga presidendivalimiste avavoorus. Kas meediakajastus, mis Haavisto võidule tuleval pühapäeval mujal maailmas järgneks, muudaks päevapealt Soome kuvandit? Kahjuks ei saa me seda kunagi teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles