Prantslased tahavad pikale saiale UNESCO kultuuripärandi staatust

Copy
Värskelt küpsetatud baguette.
Värskelt küpsetatud baguette. Foto: Reuters/ScanPix

Prantsusmaa valis UNESCO vaimse kultuuripärandi kandidaadiks pika saia ehk baguette'i, teatas valitsus reedel.

Kui baretid ja küüslauguvanikud ümber kaela on tänapäeval ehk pigem stereotüüp kui tegelikkus, siis pika saia haarab iga prantslane hommikul kaenla alla.

Statistikaportaali Planetoscope andmetel süüakse Prantsusmaal iga päev umbes 10 miljardit pikka saia, mis teeb 320 saia sekundis.

Ja ehkki Prantsusmaal kehtestati juba eelmisel kevadel ranged koroonapiirangud, jäid pagaritöökojad kui elutähtsad asutused lahti.

Seetõttu on mõneti üllatav, et kultuuriministeeriumil kulus baguett'i UNESCO kandidaadiks välja valimiseks nii palju aega. UNESCO otsus selgub 2022. aastal.

Tänavu kandideerivad UNESCO vaimse kultuuripärandi staatusele ka Soome saun, Lõuna-Korea laternapidustused ning Bosnia heinaniitmisvõistlus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles