Louvre paneb oma kogud veebi üles

Copy
Jalutajad Louvre'i muuseumi ees.
Jalutajad Louvre'i muuseumi ees. Foto: Zumapress/Scanpix

Prantsusmaa kuulus Louvre'i muuseum Pariisis teatas eile, et paneb oma kollektsioonist ligi pool miljonit eksponaati üles veebis tasuta vaatamiseks.

Oma veebipõhise tegevuse laiendamiseks on maailma suurima külastatavusega muuseum loonud uue 482 000 ühikuga andmebaasi  collections.louvre.fr, millest üle kolme neljandiku on juba varustatud info ja piltidega.

«Seda sammu on mitu aastat ette valmistatud eesmärgiga tulla vastu nii laiemale publikule kui ka uurijatele. Ligipääsetavus on meie missiooni kõige olulisem osa,» ütles Louvre'i president Jean-Luc Martinez.

Uus andmebaas ei sisalda mitte ainult muuseumis sisalduvaid eksponaate, vaid ka neid, mis asuvad näiteks uues arendus- ja säilituskeskuses Liévinis Põhja-Prantsusmaal.

Platvorm sisaldab veel Delacroix muuseumi eksponaate, Louvre'i naabruses asuva Tuileries' aia skulptuure ning alates sõja lõpust 1945. aastal Saksamaalt saadud teoseid, mis tagastatakse kunagiste omanike perekondadele.

Muuseum teatas varem sel kuul, et jõupingutused juudi peredelt natsirežiimi ajal röövitud tööde tagastamiseks jätkuvad.

Kokku on kavas lõpule viia 13 943 aastatel 1933–1945 omandatud töö kontrollimine, mis tahetakse viie aastaga lõpule viia. Seejärel asutakse kontrollima sõjajärgsetel aastakümnetel omandatud töid.

«Louvre'il pole midagi kaotada ja mainekaotuse risk on tohutu,» ütles Martinez. «Kui järgmised põlvkonnad tahavad teada, kust on need kollektsioonid pärit, kuidas me siis vastame? Ikka ajalootööd tehes ja fakte tuvastades.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles