Keskpäevatund ⟩ Euroopa Liit ei olegi loodud kriiside jaoks (5)

Kuku Raadio
Copy
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen.
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen. Foto: Stephanie Lecocq/pool/epa/scanpix

Kuku raadio saate «Keskpäevatund» seekordses saates küsiti, kas suvi jääb ära või mitte, hinnati, kui sobilik ja tulemuslik on valitsusel kodanikke ähvardada ning vaagiti poliitikute kommunikatsiooniharjumusi. Saates osalesid Priit Hõbemägi, Ainar Ruussar ja Marek Strandberg.

«Me oleme imelikul kombel suubunud sohu, kus poliitikud ja otsustajad ütlevad, et «me rääkisime teadlastega ja teadlased ütlesid sellist asja». See ei ole teadus,» kritiseeris Strandberg valitsuse käitumist kriisi ajal ning hektiliste sõnumite edastamist..

«See on vastutuse kõrvale lükkamine, sest vastused võivad olla seinast seina,» lisas ta ning tõi näiteks suutmatuse kiirteste efektiivselt kasutama hakata. «Oleme olukorras, kus testimise puhul süsteemselt lükatakse ette kallist PCR-i geenitesti, toidetakse üksikuid laboreid, kes sellest kõvasti teenivad ning välditakse süsteemilt kindla kiirtesti kasutusele võtmist.»

Põhjalikumalt käsitleti ka vaktsineerimispassi küsimust, kus osalejate arvamused kippusid kahtlevaks jääma.

Ainar Ruussaar tõdes, et reisimise jaoks oleks vaktsineerimispassi idee iseenesest hea. «Küsimus, mis mul tekkis, on see, et kui vaktsineerimispass võetakse kasutusele enne kui 70 protsenti elanikkonnast on vaktsineeritud, siis ilmselt tal ei ole soovitut mõju.»

Ühe probleemina nägi Strandberg, et üle-Euroopaliselt aktsepteeritud digitaalse vaktsineerimispassi kasutusele võtt oludes, kus pole üle-Euroopalist digiallkirja võimalust, on enam kui kahtlane. Hõbemägi tõdes seepeale, et Euroopa Liit ei olegi loodud kriiside jaoks. «Oma põhiolemuselt ei ole ta loodud kriisis tegutsemiseks, vaid selleks, et rahuolukorda võimalikult kaua pikendada.»

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles