FOTOD ⟩ Türgis avaldati meelt naistekaitse leppest taganemise tõttu

Copy

Sajad naised üle Trügi tulid laupäeval tänavatele juba teist nädalavahetust järjest, et avaldada meelt president Recep Tayyip Erdoğani otsuse vastu astuda välja maailma esimesest leppest, mille eesmärk peatada naistevastane vägivald. 

Erdoğani samm eelmisel nädalavahetusel astuda välja 2011. aasta Istanbuli konventsioonist tõi kaasa pahameelelaine. Türgi konservatiivide sõnul kahjustab lepe perekonna ühtsust. 

Erdoğani sõnul on leppe «hõivanud» endale inimesed, kes üritavad «normaliseerida homoseksuaalsust», mis läheb vastuollu Türgi sotsiaal- ja pereväärtustega. 

Lääneriigid ja rahvusvahelised organisatsioonid reageerisid sammule elavalt, sealjuures kutsus ÜRO Türgit otsusest loobuma. 

Sajad naised kutsusid laupäeval Istanbulis Erdoğani samuti seda otsust tühistama, teatas AFP korrespondent. Üritusele oli kaasa võetud ka vikerkaarelippe. Ühel plakatil seisis: «LGBTI+ õigused on inimõigused». 

Pealinnas Ankaras avaldas meelt väiksem grupp naisi, kes olid ümbritsetud märulipolitseist. «Me ei karda, me ei vaiki, me ei kuuletu,» hüüti meeleavaldustel Istanbulis ja Ankaras. 

Laupäeval väljendati oma viha seoses 17-aastase raseda nooruki pussitamisega Izmiri provintsis, vahendas riiklik uudisteagentuur Anadolu. Rünnakus hukkus ka tema sündimata laps. 

Kahtlusalune on teadete järgi mees, kellega ta koos elas. 

Vägivald naiste vastu ja naiste tapmine on Türgis valulik teema, mida kohalik meedia kajastab igapäevaselt. 

Naisõiguslaste grupi Platvorm Me Peatame Naisetapu teatel tapeti 2020. aastal Türgis 300 naist ja sel aastal on juba tapetud 87 naist, vahendas AFP.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles