Šotimaa liider taunib Salmondi poliitikasse naasmist

Copy
Endine Šotimaa esimene minister Alex Salmond.
Endine Šotimaa esimene minister Alex Salmond. Foto: PA / Scanpix

Šotimaa esimese ministri Nicola Sturgeoni sõnul tekitab tema skandaalidest määritud eelkäija naasmine poliitikasse uue iseseisvusmeelse erakonna eesotsas maikuiste valimiste eel suuri küsimusi.

Kuid Alex Salmondi uus Alba partei sai pea kohe enda ridadesse enam kui 40 aastat Sturgeoni Šoti Rahvusparteisse (SNP) kuulunud Ühendkuningriigi parlamendiliikme.

Kenny MacAskilli sõnul pole ta rahul SNP valimisstrateegiaga ja toetab Salmondi ambitsiooni tagada eelseisvatel parlamendivalimistel Šotimaa iseseisvusele kvalifitseeritud häälteenamus.

Käivitades reedel Albat, mis Šoti gaeli keeles tähendab Šotimaad, kinnitas Salmond, et erakond ei kavatse esitada otsest väljakutset SNP-le ja ärgitab inimesi hääletama taktikaliselt. 

Sturgeon süüdistas aga oma eelkäijat SNP juhi kohal egoistlikus käitumises. «Ma arvan, et varasemad mured seoses tema käitumisega tekitavad olulisi küsimusi tema avalikku teenistusse naasmise sobilikkuses,» sõnas ta ajakirjanikele.

«Kuid see on valijate hinnata ja otsustada,» lisas Sturgeon. 

«Alex Salmond on mängur. Seda ta naudib. Kuid praegu ei ole aeg maa tulevikuga õnne proovida.» 

Salmond (66) oli Šotimaa esimene minister aastail 2007-2014. Ta astus tagasi ja andis juhtimisohjad Sturgeonile pärast iseseisvusreferendumi kaotust. 

Kunagised lähedased sõbrad on juba kuid tülis pärast Salmondit tabanud süüdistusi seksuaalses ahistamises. 

Kohus mõistis Salmondi kõigis süüdistuspunktides õigeks, kui enne kohtuistungit leidsid õiguskaitseorganid, et SNP uuris kaebusi tema vastu ebaseaduslikult ja kallutatult.

Läinud nädalal sai aga omakorda õiguse Sturgeon, kellele pandi süüks Šoti parlamendi eksitamist. Ta võitis kindlalt opositsiooniliste konservatiivide algatatud umbusaldushääletuse.

Šotimaal leiavad 6. mail aset parlamendivalimised, mille tulemusi loodab SNP kasutada uueks iseseisvusreferendumiks pärast seda, kui šotlased 2016. aastal ülekaalukalt Brexiti vastu hääletasid. 

Kuid ÜK peaminister Boris Johnson on korduvalt sellest keeldunud, väites, et 2014. aasta rahvahääletus oli üritus, mida saab korraldada üks kord põlvkonna jooksul. 

Salmond kaitses reedel õigeksmõistmisele viidates oma kunagist käitumist, öeldes, et on aeg edasi liikuda.

Samas näitavad arvamusuuringud tema enda positsioonide nõrgenemist, samas kui Sturgeoni populaarsus on kasvamas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles