Kaja Kallas hoiatas, et suvi võib ära jääda – aga sügis ja kohalikud valimised? (47)

Toomas Kask
, Saatejuht
Copy
Pildil viimaste KOV-valimiste Juhkentali valimisjaoskond.
Pildil viimaste KOV-valimiste Juhkentali valimisjaoskond. Foto: Erik Prozes

Parlamendierakondadest on pandeemia tõttu kohaliku omavalitsuse volikogude valimiste edasilükkamise vastu Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) ja Reformierakond, aga Keskerakond on valmis seda vajadusel kaaluma. Õiguskantsleri kantselei hinnangul ei ole valimiste edasilükkamine pandeemia ohu põhjendusega seaduslik.

Soomes aga lükkuvad kohalike omavalitsuste valimised 18. aprillilt edasi 13. juunile. Kandidaatide esitamise tähtajani oli aega mõni päev, kui langetati rahuaja oludes pretsedenditu otsus valimised edasi lükata. Võimude hinnangul oleks valimiste korraldamine aprillis viiruse leviku ja rahvastiku vähese vaktsineerituse tõttu riskantne.

Soome ajakirjaniku Sami Lotila sõnul ei tekkinud Soomes suuremat arutelu selle üle, kas valimiste edasilükkamine on põhiseadusega kooskõlas või mitte. Tema väitel tegi kõvemat protestihäält Põlissoomlaste erakond, sest nende reiting on praegu kõrge. «Põlissoomlaste jaoks ei olnud valimiste edasilükkamine kasulik, sest pole teada, milliseks kujuneb toetus suvel. Aga enamik soomlastest saab aru, et see oli vajalik otsus,» märkis ta.

Eestil on Soome ees teatav eelis – võimalus anda oma hääl elektrooniliselt, millele erakonnad ka järjest rohkem panustavad. Nimelt ei ole Soomes võimalik e-hääletada ja siiani on riigis suhtutud elektroonilisse hääletamisse vastumeelselt ning välditud selle arendustööd. Samas ei saa Eestis traditsioonilist hääletamist lihtsalt ära jätta: seda ei luba seadus. Võimalus valimisjaoskonnas oma sedel hääletuskasti lasta peab olema tagatud.

Panus e-valimistele

Riigikogu esimees ja Keskerakonna juht Jüri Ratas nentis Postimehe otsesaates, et vajadusel on Eestil valmidus valimised edasi lükata.

Kommentaarid (47)
Copy
Tagasi üles