Merkeli CDU/CSU kaotab Saksamaal enne valimisi toetust

Copy
Saksa kantsler Angela Merkel ja Baieri liidumaa peaminister Markus Söder.
Saksa kantsler Angela Merkel ja Baieri liidumaa peaminister Markus Söder. Foto: AP / Scanpix

Kantsler Angela Merkeli CDU/CSU liidu juhtivpoliitik hoiatas Saksamaal tekkinud muutuste meeleolu eest, kui küsitlused näitavad pool aastat enne üldvalimisi pikaaegse võimupartei toetuse vähenemist. 

Nädalalehes Bild am Sonntag avaldatud arvamusuuringu kohaselt on Merkeli paremtsentristliku bloki toetus 25 protsenti, rohelistel 23 protsenti ning  sotsiaaldemokraatidel 17 protsenti. Küsitlusele vastas 1447 inimest ning selle veamarginaal on kuni kolm protsendipunkti.

«Olukord on väga tõsine,» ütles Baieri liidumaa peaminister Markus Söder ajalehele. «Koroonanumbrid tõusevad ja liidu toetus langeb.»

Merkeli juhitud Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) ja Söderi juhitud Baieri Kristlik-Sotsiaalse Liidu (CSU) ühisnimekiri võitis 2017. aasta valimistel 33 protsenti häältest, kuid on nüüd silmitsi vaktsineerimisfrustratsiooniga.

Sellele lisaks puhkes skandaal CDU/CSU parlamendiliikmetega, kes riiki tabanud koroonakriisi ajal maskitehingutest tulu lõikasid.

Reedese seisuga oli Saksamaal ühe vaktsiinisüsti saanud 10 protsenti elanikkonnast ja kahekordselt vaktsineerituid oli 4,5 protsenti. 

Samal ajal tuvastati viimase päeva jooksul 17 176 uut haigusjuhtumit ja 90 inimest suri. 

«Riigis on tekkinud muutuste meeleolu,» ütles Söder. «Liit peab näitama, et tal on endiselt jõudu ja ideid ega ole end ammendanud ja kulunud.»

Söder võib konkureerida koos Nordrhein-Westfaleni liidumaa peaministri CDU uue juhi Armin Laschetiga selle nimel, kumb neist 26. septembri valimistel CDU/CSU ühisnimekirja juhib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles