Kuveit sai Iraagilt tagasi okupatsiooni ajal minema viidud dokumente

Copy
Kuveidi infoministeeriumi töötaja uurib kaste Kuveidi arhiivide raamatute ja dokumentidega, mille Iraak 1990. aasta invasiooni ajal kaasa viis ja nüüd tagastas.
Kuveidi infoministeeriumi töötaja uurib kaste Kuveidi arhiivide raamatute ja dokumentidega, mille Iraak 1990. aasta invasiooni ajal kaasa viis ja nüüd tagastas. Foto: AFP / Scanpix

Kuveit sai pühapäeval tagasi kaheksa tonni dokumente, mis viidi kaasa 1990. aastal Saddam Husseini juhitud Iraagi invasiooni ajal, teatasid ametnikud.

See on alates 2019. aastast kolmas kord, mil raamatuid ja dokumente Kuveiti tagasi tuuakse, kinnitasid mõlema riigi ametnikud.

Kuveidi asevälisminister Nasser al-Hain tervitas dokumentide saabumist, öeldes, et saadetises on osa Kuveidi ülikooli, infoministeeriumi ning teiste asutuste arhiividest.

«Ootame edasist koostööd ja jumala tahtel tehakse lähiajal veel lisasamme dokumentide täielikuks üleandmiseks,» ütles ta Al-Kuwaydis dokumentide üleandmist tähistanud tseremoonial.

Qahtan al-Janabi Iraagi välisministeeriumist kinnitas, et Iraak sai Kuveidilt kadunud asjade nimekirja ning «üleandmine toimub selle põhjal».

Saddam Husseini juhitud Iraagi väed vallutasid naftarikka Kuveidi 1990. aasta 2. augustil. Rahvusvaheline üldsus mõistis invasiooni hukka.

Iraaklaste okupatsioon kestis seitse kuud, kuni nad USA juhitud rahvusvahelise koalitsiooni survel lahkuma sunniti.

Bagdad on viimase 30 aasta jooksul maksnud sõjahüvitistena pea 50 miljardit dollarit, kuid olles järsult langenud naftahindade ja koroonaviiruse pandeemia tõttu silmitsi kõige hullema rahanduskriisiga üle aastate, palus Iraak viimase 3,8 miljardi dollari suuruse osa tasumisel pikendust.

Kuigi kahe riigi vahelised suhted on nüüd rahumeelsed, vaieldakse jätkuvalt piiriküsimuste ning hukkunute repatrieerimise üle.

Kuveidi merepatrullid peavad pidevalt kinni Iraagi kalamehi, kes sisenevad liiga kaugele naaberriigi vetesse. Iraagi teatel on ÜRO märgitud merepiirid ebaõiglased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles