Austraalia uueks kaitseministriks saab käremeelne Peter Dutton (1)

Copy
Austraalia uueks kaitseministriks nimetatud käremeelne Peter Dutton.
Austraalia uueks kaitseministriks nimetatud käremeelne Peter Dutton. Foto: EPA / Scanpix

Austraalia uueks kaitseministriks nimetati esmaspäeval erupolitseinik Peter Dutton, kes on riigi üks sõjakamaid poliitikuid ja hakkab juhtima ministeeriumi keset kasvavat vastasseisu Pekingiga.

50-aastane endine Queenslandi detektiiv on olnud kakskümmend aastat parlamendi liige. Tuntud on ta oponentide mustamise, vastuolulise pagulaspoliitika, Austraalia lähedaste liitlaste vihastamise ja hilisemal ajal ka Hiina valitsuse kritiseerimise poolest.

Aastal 2018 aitas Dutton kukutada partei sisepöördes toonase mõõduka peaministri Malcolm Turnbulli, kuid parteijuhi ameti jaoks peeti teda liiga konservatiivseks.

Alates sellest ajast on ta juhtinud siseministeeriumi, mille haldusalasse kuuluvad föderaalpolitsei, piirivalve ja luureagentuurid.

Kaitseministri ametisse saab ta riiki raputanud vägistamisskandaali tõttu, mis viis äsja kahe ministri ametialanduseni.

Duttonist saab Austraalia kuues kaitseminister kaheksa aasta jooksul. Riigil on praegu käsil kaitsevõimekuse suurendamine vastuseks jõudu näitavale Hiinale.

Canberra on uue relvastuse ostmiseks eraldanud 270 miljardit Austraalia dollarit (175 miljardit eurot), keskendudes kõrgtehnoloogilistele relvadele.

Dutton on viimastel aastatel süüdistanud Pekingit küberrünnakutes ja intellektuaalomandi varguses, samas nimetades Hiina «vööndi ja tee» algatust väga reaalseks ohuks.

Lisaks sellele peab ta hakkama tegelema ka süüdistustega, et Austraalia väed panid Afganistanis toime sõjakuritegusid.

Duttonit on kritiseeritud Austraalia vastuolulise pagulaspoliitika eest, mille järgi võib asüülitaotlejaid väikesaartel lõpmata kaua kinni hoida.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles