Pariisi Orsay muuseum saab Giscard d'Estaingi nime

Copy
D'Orsay muuseum Pariisis.
D'Orsay muuseum Pariisis. Foto: AFP / Scanpix

Pariisi Orsay muuseum hakkab peagi kandma Prantsusmaa kunagise presidendi Valéry Giscard d'Estaingi nime, teatas esmaspäeval valitsus. 

Kunagise Orsay raudteejaama muutmine maailmakuulsaks impressionistide ja postimpressionistide muuseumiks toimus kolme Prantsuse presidendi ajal.

Georges Pompidou (1969-1974) hoidis ära Seine'i kaldal asuva jaamahoone lammutamise, andes talle kultuuripärandi staatuse ja esitades muuseumi idee.

Kuid eeskätt oli see Giscard d'Estaingi «sihikindel töö ja pühendumine», mis projekti ellu viis, seisab kultuuriministeeriumi avalduses.  

Muuseumi avamise au sai 1986. aastal osaks president François Mitterrandile.

Kultuuriminister Roselyne Bachelot' sõnul oli Giscard «kultuuriinimene, kirglik 19. sajandi kunsti ja kirjanduse austaja», kelle tegevus aitas muinsus- ja arhitektuuriprojekti ellu viia.

Ametlikuks nimeks saab Valéry Giscard d'Estaingi Orsay ja Orangerie muuseumid (Les Musées d'Orsay et de l'Orangerie Valéry Giscard d'Estaing), sest sama üksuse alla hakkab kuuluma naabruses asuv Orangerie muuseum, kus on mõned Claude Monet' olulisemad maalid.

Pariisi moodsa kunsti muuseum kannab Pompidou keskuse nime ning rahvusraamatukogu François Mitterrandi nime.

Quai Branly muuseum, mis sisaldab maailma põlisrahvaste kunsti, hakkas hiljuti kandma Jacques Chiraci nime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles