Keskerakond tõusis reitingutabelis taas teiseks (7)

BNS
Copy
Jüri Ratas
Jüri Ratas Foto: Tairo Lutter

Erakondade reitingutabelit kindlalt valitseva Reformierakonna selja taga toimub tihe rebimine teise koha nimel ning viimase küsitluse andmetel tõusis taas teiseks Keskerakond, möödudes napilt Eesti Konservatiivsest Rahvaerakonnast (EKRE).

Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud Norstat Eesti ASi küsitluse viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 34,2 protsenti, Keskerakonda 19,9 protsenti ja Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda 19 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Kuigi teist nädalat järjest ühegi erakonna toetus märkimisväärselt ei muutunud, on viimase nädalaga Keskerakond tõusnud taas populaarsuselt teiseks erakonnaks, lükates EKRE kolmandale kohale. Kindla liidrina jätkab Reformierakond, kelle toetus on küll märtsi alguse tipuga võrreldes 1,3 protsenti võrra madalam, kuid edu Keskerakonna ees on 14,3 protsenti. 

Esikolmikule järgnevad Eesti 200 11,4 protsendiga, Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 6 protsendiga ning Isamaa 5,7 protsendiga.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 54,1 protsenti ja opositsioonierakondi 30,7 protsenti.

Teadur Martin Mölderi sõnul näitavad selle nädala üldised toetusnumbrid lühiajalist suhtelist stabiilsust. «Suuremaid nihkeid ei ole, kuid võime märgata väiksemaid muutusi. Reformierakonna toetuse lühiajaline kerge langustrend, mida põhjustab nende toetuse «normaliseerumine» naissoost valijate hulgas, paistab jätkuvat. Samas on Eesti 200 alates jaanuari algusest kestnud langus peatunud ning paistab, et vähemalt hetkel on nende üldine toetus stabiliseerunud kuskil 11 protsendi kandis. Samuti on peatunud ka EKRE toetuse kasv ning Keskerakonna reiting on viimase paari nädala jooksul näidanud teatud kosumise märke,» ütles Mölder. 

Suuremad muutused on aga toimunud konkreetsemates valijaskonnagruppides. EKRE toetus on viimastel nädalatel märgatavalt langenud meessoost valijate hulgas, kuid samas on naiste seas nende toetus tõusnud viimaste aastate kõige kõrgemale tasemele. «EKRE toetajate profiilis näeme ka varasemast palju suuremat vanuselist eristumist. EKRE toetus on võrreldes varasemaga palju kõrgem keskmistes vanusegruppides ja võrreldes sellega madalam väga vanade ja väga noorte valijate seas. Ning kuigi Eesti 200 toetuse üldine langus on peatunud, on nende toetus vanemate kui 65-aastaste seas ikka veel liikumas allamäge,» ütles Mölder. 

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles