EL-i vahendatud Gruusia kriisikõnelused ebaõnnestusid teist korda

BNS
Copy
Inimesed Gruusia lippudega.
Inimesed Gruusia lippudega. Foto: Shakh Aivazov / AP/scanpix

Euroopa Liidu vahendatud kriisikõneluste teine voor Gruusia võimupartei ja opositsiooni vahel ebaõnnestus kolmapäeval, pooled ei suutnud lahendada eelmisel aastal korraldatud üldvalimistele järgnenud poliitilist ummikseisu.

Rootsi diplomaat Christian Danielsson, kes määrati läbirääkimisi vahendama, ütles ööl vastu kolmapäeva korraldatud pressikonverentsil, et parteid ei suutnud leppida kokku kriisist väljumise tees.

«Euroopa-püüdluste täitmine nõuab kompromissi, eriti võimuparteilt riigi väljajuhtimiseks kriisist,» ütles ta pärast seitse tundi kestnud intensiivseid kõnelusi.

«Kahjuks, täna sellist tahet lauas ei olnud.»

Võimupartei Gruusia Unistus ja opositsiooni kõnelused keskendusid valimis- ja kohtureformile, vangistatud opositsioonipoliitikute vabastamisele ja ennetähtaegsete üldvalimiste võimalusele.

Esimene, nädala kestnud läbirääkimiste voor, mis lõppes 19. märtsil, ei andnud samuti tulemusi.

Danielsson ütles, et Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Charles Michel «otsustab järgmised sammud ja nende sammude ajastuse».

Gruusia Unistuse liidrid on tõrjunud opositsiooni süüdistused läbirääkimiste torpedeerimises ja Gruusia püüete õõnestamises suhete lähendamiseks Euroopa Liiduga.

Gruusia valitsus on teatanud plaanist esitada 2024. aastal taotlus ühinemiseks Euroopa Liiduga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles